Na prosvjedu Udruge Franak okupilo se 3000 ljudi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na prosvjedu u organizaciji udruge Franak na zagrebačkom Trgu Franje Tuđmana u subotu se okupilo 3000 ljudi, a u podne im se obratio jedan od čelnika udruge Ivan Kontrec, koji je za rast kredita u švicarkom franku još jednom okrivio Vladu, banke i HNB te zatražio ostavku guvernera Borisa Vujčića.

"Nismo anarhisti, nego demokrati, mi potičemo rad državnih institucija", poručio je Kontrec, ističući kako je želja prosvjednika izraziti nezadovoljstvo državnim institucijama.

"Hrvatska narodna banka kaže da nas je upozoravala. Njihov posao nije da nas upozoravaju, nego da svojim radom zaustave rast kredita. Tražimo od guvernera da podnese ostavku", rekao je Kontrec.

Na Trg Franje Tuđmana prosvjednici su pristizali od 10 sati, autobusima iz svih dijelova Hrvatske, a pridružili su im se i oni iz susjednih zemalja, Slovenije Srbije i BiH.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever poručio je s prosvjeda u organizaciji Udruge Franak da monetarna, izvršna i zakonodavna vlast snose odgovornost za sve što se događa u zemlji te da su banke zločeste onoliko koliko im to dopuste vlasti zemalja u kojima djeluju. "Trideset posto Hrvata je siromašno, ali ne svojom krivicom, 317.000 građana je blokirano, s dugom od 31,46 milijardi kuna, velik je broj siromašnih i svi su objedinjeni u jadu i bjedi", upozorio je Sever na prosvjedu na Trgu Franje Tuđmana

Podršku prosvjedu u organizaciji Udruge Franak pružile su brojne druge organizacije, poput udruga Blokirani i Pokrenimo Hrvatsku, Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, nekoliko sindikata, stranke Živi zid, branitelja i invalida Domovinskog rata koji prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja i dr.

Odluku o organizaciji masovnog prosvjeda Udruga Franak donijela je krajem ožujka, nakon propalih pokušaja dogovora rješenja za korisnike kredita vezanih uz švicarski franak unutar radne skupine sastavljene od predstavnika države, banaka i dužnika.

Udruga Franak je tada objavila da napušta pregovore u Ministarstvu financija "prvenstveno zbog neozbiljnosti sudionika radne skupine, te njihovog neshvaćanja veličine problema i posljedica po dužnike koje Udruga zastupa u pregovorima", te je zatražila ostavku guvernera HNB-a Borisa Vujčića.

Tijekom pregovora predstavnici Udruge Franak tražili su da se donese uredba sa zakonskom snagom kojom će se intervenirati i odrediti tečaj konverzije CHF indeksiranih kredita po početnom tečaju, te definirati da se nadalje primjenjuje fiksna kamatna stopa jednaka početnoj kamatnoj stopi.

Uredbom treba zabraniti i ovrhe nekretnina dužnika u kreditima s valutnom klauzulom u CHF sve do donošenja odluke Vrhovnog suda o reviziji uloženoj na presudu Visokog trgovačkog suda u kolektivnom postupku.

Zahtjevaju i povrat preplaćenih sredstava dužnicima na temelju nezakonitih promjena kamatne stope te propisivanje metodologije određivanja fiksnog dijela kamate na temelju početne kamatne stope iz ugovora i početnog parametra za sve ostale postojeće kredite s promjenjivom kamatnom stopom u kunama i s valutnom klauzulom u bilo kojoj stranoj valuti.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter