Na Plesu počinje sastavljanje vojnih MiG-ova 21 BIS

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U 91. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO-a na Plesu završen je danas istovar iz kamiona prva dva MIG-a 21 BIS, koji su proteklih dana stigli s remonta iz Ukrajine u Hrvatsku, i sada slijedi njihovo sastavljanje.

Sastavljanje vojnih zrakoplova MIG-a 21 BIS obavljat će ukrajinski stručni tim, u kojem je 11 inženjera i tehničara, uz pomoć zrakoplovno tehničkog osoblja 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Za sastavljanje svakog aviona i provjere na zemlji potrebno je do tjedan dana, nakon čega se provodi završni pregled, od minimalno jednog dana.

Po završetku pregleda zrakoplova na zemlji, u koji je uključen i pregled dokumentacije, počinju završna testiranja u zraku, koja se sastoje od minimalno dva do tri probna leta, ističu iz MORH-a.

Nakon uspješnih završnih testiranja u zraku, slijedi i završni prijam zrakoplova od isporučitelja (ukrajinske strane) i njegova primopredaja HRZ-u i PZO-u na operativnu uporabu.

Treći zrakoplov kreće iz Ukrajine za Hrvatsku krajem tjedan, a nakon njega, svakih nekoliko dana i preostala dva od prvih pet dokupljenih i remontiranih zrakoplova tipa MIG 21 BIS.

U Hrvatsku se vratio i naš tim koji je nadzirao remont zrakoplova u Odessi, dva probna pilota i voditelj projektnog tima.

Ostatak stručnog tima kojeg čine četiri pripadnika Oružanih snaga RH ostao je u Odessi, kako bi nadzirali isporuke zrakoplova koji su pripremljeni za transport u Hrvatsku, te sukladno ugovornim odredbama provodili fazne kontrole kvalitete remonta na preostalim MIG-ovima koji su još u Ukrajini.

Probni piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ponovno će ići u Ukrajinu kada slijedeći zrakoplov bude spreman za testne letove, i to tek nakon što se provedu završna testiranja u zraku prvih pet zrakoplova koji se isporučuju MORH-u. (Hina)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter