MVEP hrvatskim građanima:Ne putujte u Libiju i Izrael

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova savjetovalo je u ponedjeljak hrvatskim građanima da do daljnjega ne putuju u Libiju i dijelove Izraela u kojima bjesni sukob.

"Zbog nestabilnog političkog i pogoršanog sigurnosnog stanja te intenziviranja oružanih sukoba savjetujemo potpunu odgodu svih putovanja u Libiju. Građanima Hrvatske koji se nalaze u Libiji preporučamo napuštanje zemlje", objavljeno je na internetskoj stranici MVEP-a.

MVEP upozorava na povećani rizik putovanja na južno područje Izraela zbog pojačane nestabilnosti na području duž crte razgraničenja s Pojasom Gaze, raketnih napada iz Pojasa Gaze te pokrenute vojne operacije izraelske vojske.

"Hrvatskim državljanima savjetujemo odgodu svih putovanja u Pojas Gaze, kao i odlaske na područje juga Izraela duž crte razgraničenja s Pojasom Gaze u promjeru od 40 km. Svakako savjetujemo krajnji oprez, redovito praćenje razvoja trenutačne sigurnosne situacije te strogo poštivanje uputa državnih i lokalnih institucija. Hrvatskim građanima skrećemo pozornost i na mogućnost raketnih napada iz Pojasa Gaze na Jeruzalem i Tel Aviv, ali i na druge gradove u Izraelu, te također pozivamo na krajnji oprez i strogo pridržavanje uputa državnih i lokalnih institucija."

Ministarstvo također upozorava sve hrvatske državljane da pravovremeno provjere svoje letova u i iz Tel Aviva kod svojih agencija.

Zbog aktualnog nepredvidivog razvoja sigurnosne situacije, isto tako savjetuje krajnji oprez i detaljno informiranje uoči posjeta području Zapadne obale, osobito Betlehemu i Hebronu, ali i Jeruzalemu i njegovoj široj okolici.

"Hrvatskim državljanima i dalje savjetujemo pravodobno informiranje te pozivamo na oprez prilikom korištenja javnog prijevoza, kao i prilikom boravka na mjestima okupljanja većeg broja ljudi", navodi MVEP.

Dodaje da postoji rizik putovanja u područje koje graniči sa Sirijom i Libanonom, kao i u područje nedaleko crte razgraničenja sa Sirijom na Golanskoj visoravni te da stoga treba biti krajnje oprezan pri posjetu sjevernom području Države Izrael uz granicu sa Sirijom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter