Mirko Rašković više nije član SDSS-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izabrani saborski zastupnik SDSS-a Mirko Rašković istupio je u ponedjeljak iz te stranke, potvrdio je Hini potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Na pitanje je li točno da je Rašković istupio iz SDSS-a, Pupovac večeras je odgovorio kratko porukom: "Jest, jutros u 8,01 sati, dopisom predsjedniku i Predsjedništvu SDSS-a".

Iako su stranačka tijela odlučila da će podržati lijevu koaliciju Hrvatska raste u sastavljanju Vlade, o čemu je Pupovac izvijestio predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović, Rašković je zatražio odvojen prijem kod predsjednice Republike i nakon tog sastanka u četvrtak 26. studenog, rekao novinarima kako je od nje zatražio političku zaštitu zbog pritisaka iz njegove stranke u pogledu davanja potpore mandataru Vlade.

N
ovinarima je rekao da ga više osoba pritišće i traži da učini ono što njegova "savjest ne prihvaća", te da će svoj potpis dati onog trenutka kada kao manjinac "osjeti da netko ima većinu". Nakon toga Pupovac ga je javno pozvao da kaže tko ga pritišće i s kime se sastao dan prije konzultacija na Pantovčaku.

Večernji list je prenio je danas izjavu predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića da SDSS nije imao namjeru Raškovića isključiti iz stranke, nego razgovarati s njim i pitati ga tko mu je prijetio i ucjenjivao ga.

Prenosi i izjavu Milorada Pupovca kako očekuje od Mirka Raškovića da vrati mandat koji je SDSS-ov, da je Rašković u Kninu dobio nešto više od 2.000 glasova, a u cijeloj Hrvatskoj oko 8.000 glasova, i to zahvaljujući SDSS-u.

SDSS: Imamo indicije da se radi o pokušaju otimanja mandata
Vodstvo SDSS-a smatra da saborski mandat Mirka Raškovića, koji je u ponedjeljak ujutro istupio iz stranke, pripada SDSS-u te najavljuje da će morati tražiti zaštitu institucija države ako se potvrde njihove indicije o "pokušaju otimanja mandata".

Uz tvrdnju da "vodstvo stranke ima indicije da se radi o pokušaju otimanja mandata u Hrvatskom saboru, sada kada je svaki mandat važan", potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je u izjavi za Hinu da je o tome u četvrtak na Pantovčaku obavijestio predsjednicu Republike ali da su "ostali nezaštićeni".

"Ako se potvrde indicije o pokušaju otimanja mandata, morat ćemo tražiti zaštitu institucija države, jer su takve stvari nedopustive", poručio je Pupovac.

SDSS je u ponedjeljak na sjednici Izvršnog odbora šibensko-kninske županijske organizacije na mjesto dosadašnjeg predsjednika Mirka Raškovića odabrao Anju Šimpraga, za vršiteljicu dužnosti, te je odlučeno da će se u sljedećim danima održati sastanci gradskih i općinskih organizacija radi provođenja mjera očuvanja jedinstva stranke nakon što je Rašković, samo nekoliko sati ranije, istupio iz stranke, rekao je Pupovac.

Ustvrdio je da je bilo pokušaja razbijanja jedinstva stranke i tijekom kampanje i sada, prije nekoliko dana, a problem je bilo "samostalno djelovanje Mirka Raškovića, izabranog zastupnika SDSS-a, pod nepoznatim okolnostima, a suprotno stavovima rukovodstva stranke i suprotno njegovoj ranijoj suglasnosti i sudjelovanja u odlukama stranke".

"Prije izbora smo imali opstrukcije i pokušaj utjecaja na naša rješenja i na politiku SDSS-a. Jasno sam rekao da je riječ o djelovanju HDZ-a, stranke s kojom smo godinama bili u koaliciji, kao što sam tijekom konzultacija na Pantovčaku rekao i predsjednici Grabar Kitarović. Skrenuo sam predsjednici pažnju na to da su naši zastupnici, posebno jedan, pod pritiskom da bi se pokušalo utjecati na njihovo opredjeljenje suprotno politici i odlukama SDSS-a, u kojima je sudjelovao i s kojima se suglasio i Rašković, rekao je Pupovac i ustvrdio da "na žalost SDSS nije dobio zaštitu predsjednice".

Pupovac je rekao "da gospodin Rašković nije poštivao odluke tijela stranke i tijekom kampanje", jer su birači u njegovoj IX. izbornoj jedinici trebali podržati listu Hrvatska raste, odnosno preferencijalno birati Borisa Miloševića (SDSS), a ne tražiti roza manjinski listić, što je bio način da uz tri sigurna manjinska zastupnika dobiju i četvrtog i time ojačaju svoju pregovaračku poziciju u Saboru. Rašković bi ionako ušao u Sabor, kazao je Pupovac, kroz listu SDSS-a u zasebnoj XII. izbornoj jedinici.

Sada, rekao je, dio članstva krivi Raškovića što Milošević nije dobio dovoljno preferencijalnih glasova, a postizborni rasplet i istupanja Raškovića rezultirao je time da SDSS za sada, ako Rašković ne vrati mandat, u Saboru nema ni četiri, ni sigurna tri, već samo dva zastupnika.

Na pitanje ima li neka nova saznanje "o eventualnom natpolovičnom broju ruku u Hrvatskom saboru", Pupovac je rekao da nema, ali da su oni "jasno izrekli svoj stav o podržavanju koalicije Hrvatska raste".

"Odlučili smo toj koaliciji pružiti priliku da formiraju u četvrtak na konstitirajućoj sjednici većinu u Saboru, a ako ne budu mogli, zastupnici SDSS-a i drugih manjina sjest će zajedno i dogovoriti kakav će stav zauzeti prema kome, ali sve nakon četvrtka", najavio je Pupovac.

Rašković je u četvrtak zatražio odvojen prijem kod predsjednice Republike i nakon tog sastanka rekao novinarima kako je od nje zatražio političku zaštitu zbog pritisaka iz njegove stranke u pogledu davanja potpore mandataru vlade. Kazao je da ga više osoba pritišće i traži da učini ono što njegova "savjest ne prihvaća", te da će svoj potpis dati onog trenutka kada kao manjinac "osjeti da netko ima većinu". (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter