Mirela Holy za mušku i žensku listu na izborima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike Ivo Josipović podržao je inicijativu za promjene izbornog zakonodavstva, a prijedlog koji je nedavno javnosti podnio GONG ocijenio je kvalitetnim i poticajnim za raspravu. U razgovoru s predstavnicima GONG-a Josipović je kazao da se slaže s mnogim prijedlozima te nevladine organizacije te da priprema prijedlog novog Ustava, na čemu radi zajedno s ustavnim pravnicima.

O tome što činiti s prijedlogom GONG-a raspravljalo je jučer i desetak od 29 saborskih zastupnika koji su potpisom podržali tu inicijativu. Dva glavna pitanja na kojima mogu djelovati i pokušati postići promjenu do konca ove ili najkasnije početka sljedeće godine su uvođenje preferencijalnog glasa na parlamentarnim izborima i usklađivanje veličina izbornih jedinica, odnosno ostvarenje načela jednake vrijednosti glasa birača koje je narušeno pretjerano velikim odstupanjima u veličini izbornih jedinica.

Većina njih se složila i da je bolje izborno zakonodavstvo mijenjati u Saboru nego na referendumu.

U raspravi koju je organizirao GONG nezavisna zastupnika Jadranka Kosor kazala je da postoji konsenzus o nepromjeni izbornog sustava između dvije velike stranke. Navela je da Hrvatski sabor ne koristi dovoljno svoje ovlasti te da je 29 zastupnika "moćna gomilica" koja može dogovoriti što je realno ostvarivo u izmjenama izbornog zakonodavstva jer "ako dođe do referenduma, onda je to gotova stvar".

Gvozden Flego iz SDP-a predložio je dvije varijante: maksimalni i minimalni program. Maksimalni bi zahtijevao duboke reforme izbornog zakonodavstva i vjerojatno bi se protegnuo i u prvih nekoliko mjeseci sljedećeg mandata. U slučaju da bude završen pri kraju sadašnjeg mandata, ne bi se primjenjivao na predstojeće parlamentarne izbore.

Minimalni program podrazumijeva uvođenje preferencijalnog glasa koji je, kako je naveo Flego, dao vrlo zanimljive rezultate, te rekonstruiranje ili, što je jednostavnije, ponderiranje izbornih jedinica kako bi se ostvarilo načelo o jednakoj težini glasa.

Za temeljitu reformu založila se i predsjednica ORaH-a Mirela Holy. Ona podržava uvođenje preferencijalnog glasa, ali u tome vidi i opasnost jer bi se moglo dogoditi da ne bude izabran odgovarajući broj žena u parlament. Kako bi se to izbjeglo predložila je uvođenje muških i ženskih lista.

Branko Vukšić iz Hrvatskih laburista nije optimist i smatra da će više postići Željka Markić svojom referendumskom inicijativom nego skupina od 29 saborskih zastupnika. Referendumu o uvođenju definicije braka u Ustav se protivio, a ovom zgodom podržat će inicijativu U ime obitelji o djelomičnoj promjeni izbornog sustava na ustavnom referendumu.

Goran Beus Richemberg iz HNS-a konstatirao je da je alternativa saborskom djelovanju, odnosno parlamentarnom načinu promjene izbornog zakonodavstva, da se na referendumu mijenja Ustav, pri čemu izborna pravila prema njegovu stavu nisu ustavna materija. Ocijenio je da su sadašnjim modelom zadovoljna samo vodstva velikih stranaka.

Izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić također se nada će se promjene izbornog zakonodavstva biti posljedica parlamentarne procedure, a ne referenduma. U tome što je inicijativu GONG-a podržala petina saborskih zastupnika vidi prostor za jačanje parlamentarizma.

Zelić je pozvao SDP i HDZ da kažu zašto ne žele, ako ih ne žele, izmjene izbornog zakonodavstva jer se ovako stječe dojam da su vrhovi tih stranaka isti kad je riječ o tom pitanju. Unutar skupine zastupnika pokušat će se osnovati radna skupina koja bi za jesensko zasjedanja pripremila izmjene o kojima se uspiju dogovoriti. (T. PONOŠ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter