Ministar Vrdoljak: U MOL-u lažu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ni peti krug pregovora Vlade i MOL-a oko uređenja njihovih odnosa u Ini, potpuno očekivano, nije donio nikakve pomake, niti je dvije strane približio dogovoru. Da već ranije između Vlade s jedne strane i MOL-a i mađarske Vlade s druge strane nije bilo takvih "sukoba" bilo bi teško povjerovati da ponovo mogu sjesti za stol i nastaviti razgovarati. No, čini se da je jučerašnji obračun tek uvod za odmjeravanje snaga na Arbitražnom sudu u Ženevi 11. kolovoza, gdje bi se trebala rasplitati priča oko zakonitosti ugovora kojim je MOL dobio upravljačka prava u Ini.

Netom po završetku jučerašnjih pregovora u Visokoj ulici predstavnici Vlade i MOL-a dali su izjave o tome da nije postignut napredak, ali da su i dalje predani dogovoru, a onda je MOL objavio priopćenje koje je u potpunosti razbjesnilo glavnog Vladinog pregovarača ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka. On je MOL-ovo priopćenje shvatio kao napad na njega osobno i pokušaj da ga se diskreditira jer štiti hrvatske državne interese. U priopćenju koje je razljutilo Vrdoljaka MOL je kazao da im ministar Vrdoljak nije mogao prenijeti službenu poziciju Vlade vezanu uz prijedlog korporativnog upravljanja koji je predložio Inin Nadzorni odbor, niti je mogao potvrditi je li dekonsolidacija Ine iz MOL-ovih financijskih izvješća uvjet hrvatske Vlade.

- Nažalost, još jednom nismo bili u mogućnosti raspraviti poslovna pitanja i, unatoč ranijim obećanjima ministra, nismo čuli nikakve prijedloge kako bi se poboljšalo regulatorno okruženje. S obzirom da su ta pitanja vrlo važna za Inin daljnji razvoj, duboko smo zabrinuti što danas nije postignut napredak, rekao je MOL u priopćenju. Tako su iz MOL-a zapravo sugerirali da Vlada ili nema službenu politiku oko Ine ili ministar Vrdoljak s njome nije upoznat. Vrdoljak je MOL-ovo priopćenje baš tako i shvatio, pa je bez imalo uvijanja optužio ljude iz MOL-a da lažu.

Čini se da će se prije nove runde pregovora Vlada i MOL obračunati sudskim putem i tu najvećim dijelom treba tražiti razloge za jučerašnji sukob predstavnika dvaju najvećih dioničara u Ini. Naime, 11. kolovoza u Ženevi će se održati ročište po Hrvatskoj tužbi protiv MOL-a kojim se osporava ugovor kojim je MOL dobio sadašnju razinu upravljačkih prava u Ini, a Hrvatska je već u prilog svojoj tezi da ugovor treba srušiti priložila i pravomoćnu presudu Vrhovnog suda Ivi Sanaderu koji je osuđen za primanje mita kako bi MOL-u prepustio upravljačka prava.

U slučaju da taj ugovor padne, to znači da padaju i odredbe koje su MOL-u omogućile da Inu konsolidira u svoju bilancu, odnosno da Inine prihode uračuna u prihode MOL grupe. Kad to ne bi bilo tako, Inina dionica bila bi tek imovina MOL-a, njezini prihodi ne bi bili dio prihoda MOL grupe, što bi u konačnici značajno utjecalo i na vrijednost dionica samog MOL-a o čemu njegovi dioničari već sada sigurno brinu jer bi to značajno umanjilo cijenu njihove imovine. Neki od sitnijih već su objavili prodaju svojih dionica. (Piše Jagoda  MARIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter