Miljenić: Sudska mjera Bandiću može se provesti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar pravosuđa Orsat Miljeni ć rekao je da je pitanje za sud tko je zadužen za nadziranje gradonačelnika Milana Bandića vezano uz obnašanje dužnosti, ali i izrazio uvjerenje da je sud izrekao upravo onu mjeru kojom će nadomjestiti istražni zatvor i koja se može provesti.

»To je pitanje koje trebate postaviti sudu«, odgovorio je Miljenić novinarima u Hrvatskom saboru i dodao da kad se jednom odredi istražni zatvor onda sud određuje hoće li to zamijeniti mjerama opreza.

»Sud mora biti zadovoljen i zadovoljan da će neka mjera biti učinkovita i da će se njome postići ono što bi se inače istražnim zatvorom. Ako je sud zadovoljan mjerom opreza, zabranom obavljanja poziva ili jamstvom da netko neće utjecati na svjedoke – to je stvar suda«, naglasio je.

Sud, naveo je Miljenić, izriče onu mjeru koja se može provesti. Inače je besmislena. Tako da su sva pitanja – što i kako– isključivo stvar suda.

»Siguran sam da su vodili o tome računa i da su izrekli upravo onu mjeru kojom će nadomjestiti pitanje istražnog zatvora«, zaključio je ministar pravosuđa.

Peđa Grbin , predsjednik Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav rekao je kako bi volio da se ispita potpada li gradonačelnik Milan Bandić u sferu članka 11 Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Taj članak, kaže Grbin, govori o tome da dar nije samo kad nekome date neku stvar ili kad mu poklonite novac, već i kad nekom učinite takvu uslugu koja bi se itekako mogla značajnije kvantificirati, a pogotovo takvu uslugu koja vas poslije toga dovodi u odnos ovisnosti o onome tko vam je to dao.

»Doista trenutno ne znam tko je uplatio tih 15 milijuna kuna i ako je ovo što sam pročitao u novinama istina, onda mislim da to itekako dovodi gospodina Bandića u sferu članka 11 i volio bih da nadležno povjerenstvo to ispita«, kazao je Grbin.

 Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u srijedu je, poslje mjesec dana istražnog zatvora, izašao iz Remetinca nakon što je uplatio jamčevinu od 15 milijuna kuna u gotovini, sucu istrage obećao da neće utjecati na svjedoke i obavljati svoju dužnost tijekom istrage u aferi Agram.

Novac za jamčevinu Bandiću je navodno dao njegov odvjetnik Marijan Hanžeković, koji je, kako je objavio u četvrtak RTL, podigao kredit založivši vrijednosne papire.

Novinari su primijetili i da to kako će se mjere opreza provoditi u praksi nije sasvim jasno. »Mjere bi trebalo provoditi tijelo koje vrši nadzor sukladno posebnom propisu. Ono nije određeno zakonom.

Tu se moraju smisleno tumačiti odredbe iz Zakona o kaznenom postupku, iz Statuta Grada Zagreba i Zakona o lokalnoj samoupravi. Imamo pravnu prazninu koju moramo popuniti da bi mjere opreza bile i provedive«, kazao je u srijedu glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Gradonačelnik je osumnjičen za koruptivna kaznena djela »teška« više od 20 milijuna kuna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter