Miletić: Veća stopa PDV-a smanjit će kvalitetu turističke ponude


Saborski zastupnici IDS-a napustili su, zajedno s drugim opozicijskim poslanicima, sabornicu na Markovu trgu tijekom rasprave o poreznoj reformi. Prije napuštanja 
sjednice, predsjednik IDS-a Boris Miletić obrazložio je amandman Kluba zastupnika IDS-PGS-RI kojim se predlaže da se za usluge pripremanja i posluživanja hrane i pića u ugostiteljskim objektima PDV nastavi obračunavati i plaćati po sniženoj stopi od 13 posto.
 
Miletić je naglasio kako je stopa PDV-a od 13 posto za ugostiteljstvo nužna zbog potrebe očuvanja konkurentnosti hrvatskog turizma, poticanja ulaganja u turistički sektor te podizanja razine ponude i usluga, što bi podizanjem PDV-a na 25 posto bilo usporeno i onemogućeno.
 
Konkurentna stopa
 
Zastupnik Boris Miletić podsjetio je ministra financija Zdravka Marića da se svojedobno IDS-ov ministar turizma izborio za konkurentnu stopu PDV-a u Hrvatskoj u odnosu na naše konkurentne zemlje, poput Italije, Španjolske i Francuske.
 
- Naša ideja je bila da ne pretačemo iz šupljega u prazno nego da pokušamo povećati bazu odnosno osnovicu. Nakon pet godina vidimo da se ta osnovica značajno povećala. Dakle, prihodi u turizmu su značajno veći nego što su bili prije pet godina kada je stopa PDV-a bila nekonkurentna, istaknuo je predsjednik IDS-a dodajući kako su se u međuvremenu i značajno intenzivirale investicije u turizam. 
 
"Veseli me što novi ministar turizma najavljuje za 2017. godinu doista velike investicije u turizmu. No one se nisu desile sigurno u proteklih 3, 5 ili 7 mjeseci. Investicije su rezultat jednoglasno usvojene Strategije razvoja turizma, u kojoj se jasno navodi smanjenje porezne presije u turističkom sektoru. Stopom PDV-a od 25 posto u ugostiteljstvu smanjit će se razina kvalitete našega turizma što dugoročno nije dobro, kao što će se zasigurno smanjiti broj zaposlenih u turizmu odnosno ugostiteljstvu. Također, stavlja se cjelokupni sektor turizma, kao značajnu gospodarsku granu koja puni 18 posto hrvatskog BDP-a, u podređen položaj u odnosu na naše konkurentne zemlje," napomenuo je Miletić.
 
Nema prolaza
 
Nakon obrazloženja, Vlada je većinom glasova saborskih zastupnika HDZ-a i Mosta odbila amandman Kluba zastupnika IDS-PGS-RI.
 
Klub zastupnika IDS-PGS-RI uputio je amandman na Konačni prijedlog zakona o porezu na dohodak, kojim se predlaže da porezni obveznici kojima je konačni dohodak jedini i isključivi prihod u poreznom razdoblju, mogu podnijeti godišnju poreznu prijavu te da se toj skupini poreznih obveznika na dohotke 
od navedenih izvora može provesti poseban postupak utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak uz priznavanje osobnih odbitaka. (D. GRAKALIĆ)
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter