Miletić: Što će biti sa CIMOS-om?

Boris Miletić (Bruno KONJEVIĆ/CROPIX)
Boris Miletić (Bruno KONJEVIĆ/CROPIX)

IDS-ov zastupnik Boris Miletić postavio je u Saboru pitanje o budućnosti Cimosa, jednog od najznačajnijih poslodavaca u realnom sektoru Istre koji u svojim pogonima u Buzetu, Labinu i Roču danas zapošljava više od tisuću djelatnika. Kako je u Cimosu u tijeku promjena vlasničke strukture, a zbog neriješenog pitanja duga nije poznato što će ona donijeti radnicima, Miletić je zatražio od odgovornih institucija da učine sve da se u ovim nesigurnim vremenima ljudima garantira stabilnost i sigurna egzistencija.

Napomenuo je da Cimos u Buzetu i Roču zapošljava oko 800 djelatnika, istaknuvši da "Grad Buzet ima ukupno 2.880 zaposlenih osoba i vrlo je jednostavno napraviti omjer i vidjeti da je to 28 posto ukupno zaposlenih. Mnoge zemlje ulažu značajne napore kako bi poticale nova ulaganja, a ja vam danas govorim o već postojećem poduzeću s dugogodišnjom tradicijom, izuzetno kvalitetnom radnom snagom i ono što je jako bitno, s osiguranim tržištem odnosno osiguranom budućnošću", naglasio je Miletić.

Ministar Goran Marić u svom je odgovoru istaknuo da je "DORH obaviješten o nezakonitoj uknjižbi nekretnina na području Hrvatske, stavljena je zabilježba na te nekretnine i 2016. prvi se put pojavljuje aktivna reakcija slovenske strane preko talijanskog investitora, čija je ponuda bila doista ponižavajuća i uvredljiva", kazao je Marić, navevši da je sa slovenske strane prvi znak poslan tek prije nekoliko dana. Zaključio je kako vjeruje da će se u sljedećih nekoliko tjedana postići konačni dogovor.

Miletić je zahvalio ministru na angažmanu, te poručio da "ne želi niti zamisliti što bi se dogodilo ovom području kad bi poduzeće otišlo u stečaj". Uputio je i apel Vladi da se pitanje postojećeg duga Cimosa "pokuša sagledati dinamički, kroz perspektivu u budućnosti, a na kraju je uputio prijedlog da se u razgovore uključi i predstavnike lokalne samouprave, prvenstveno Grada Buzeta i Istarske županije. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter