Miletić: Sredstva moraju ostati tamo gdje su stvorena

Boris Miletić (M. MIJOŠEK)
Boris Miletić (M. MIJOŠEK)

Predsjednik IDS-a Boris Miletić gostovao je u ponedjeljak u emisiji HRT-a "Oporbeni zarez", u kojoj se govorilo o najaktualnijim političkim i društvenim temama u Hrvatskoj. Govoreći o utjecaju porezne reforme na turistički sektor, Miletić je upozorio da bi povećanje stope PDV-a za ugostiteljstvo od 13 na 25 posto značajno otežalo poslovanje ugostitelja i ukupnog turističkog sektora, priopćuju iz te stranke.

- Stopom PDV-a od 25 posto u ugostiteljstvu smanjit će se razina kvalitete našega turizma, broj zaposlenih u ugostiteljstvu, a cjelokupni sektor turizma stavlja se u podređen položaj u odnosu na naše konkurentne zemlje, istaknuo je Miletić dodajući kako je na njihovu inicijativu u Saboru 2013. jednoglasno donesena strategija razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine.

- Vjerujem da je ta strategija jednoglasno usvojena zbog toga što je u njenoj izradi sudjelovala cijela turistička struka s namjerom kako bi se stvorio kvalitetan dokument o razvoju turizma. Pouzdajući se u ovaj dokument naši su se turistički djelatnici zadužili kako bi ušli u nove investicije i poboljšali kvalitetu usluge. Sada se ugostitelji osjećaju prevarenim, kao i svi oni koji su u proteklom razdoblju investirali u turizam, kazao je.

Naglasio je da temeljna ideja strategije nije bila da se sredstva pretaču iz šupljega u prazno, već da se smanjenjem PDV-a pokuša povećati osnovica.

- Nakon samo nekoliko godina vidimo da se ta osnovica značajno povećala te su prihodi u turizmu značajno veći nego što su bili prije pet godina kada je stopa PDV-a bila nekonkurentna, kazao je. Miletić je napomenuo da je reforma poreznog sustava još jednom pala na teret lokalnih zajednica, kojima se s jedne strane ponovno smanjuju proračunski prihodi, a s druge će se oni djelomično kompenzirati.

- Zašto uzimati lokalnoj zajednici da biste to naknadno kompenzirali, upitao se Miletić koji smatra da sredstva moraju ostati tamo gdje su i stvorena. Na upit novinara da komentira saborske inicijative MOST-a, Miletić je istaknuo kako "oni sami o sebi najbolje govore".

- Most je snizio kriterije, promijenio statut, izmislio argumente, proglasio političke funkcije samo kako bi na mjesto zamjenika direktora u Hrvatskim vodama postavio svoju osobu, koja nema potrebne kvalifikacije, kazao je. Na kraju, ocijenio je inicijativu o zamrzavanju plaća kao populistički potez. (G. I.)


Podijeli: Facebook Twiter