Miletić: Smanjenje PDV-a bila bi bolja mjera od Marićeve reforme

Boris Miletić (M. MIJOŠEK)
Boris Miletić (M. MIJOŠEK)

Prijedlog porezne reforme, koji je u četvrtak prezentiran javnosti na prvoj sjednici Vlade, izazvao je i reagiranja istarskih saborskih zastupnika. Predsjednik IDS-a Boris Miletić napominje da "iako je ministar Zdravko Marić više puta rekao da najavljena porezna reforma neće ići na štetu lokalnih zajednica, niti danas na sjednici Vlade nisu predstavljene mjere kojima bi se kompenzirali mogući gubitci za lokalne zajednice."

Preko leđa lokalnih zajednica

- Smatram da je porezno rasterećenje dobro, ali ne preko leđa lokalne zajednice. To je klasičan primjer poimanja politike centralističkih stranaka, koje novac lokalnih zajednica žele prebaciti u državnu blagajnu. Ukoliko se pak buduće kompenzacijske mjere pokažu nedostatnima, smatram da bi smanjenje PDV-a bila puno bolja mjera od najavljene porezne reforme. Tim potezom bi svi bili podjednako na dobitku, dok poreznom reformom ove Vlade bogati postaju još bogatiji, jer se radnicima s nižim primanjima plaća uvećava za svega 50-ak kuna mjesečno, a onima s visokim prihodima i za tisuću kuna, pojašnjava Miletić.

"Nemojmo zaboraviti da ova vladina reforma od 2018. predviđa samo dvije stope PDV-a: opću od 24 posto i sniženu od 12 posto, čime bi zasigurno došlo do poskupljenja osnovnih životnih namirnica u koje spadaju kruh i mlijeko, a koji su se oporezivali s pet posto. Time bi se dodatno ugrozio standard građana, posebice onih s najnižim primanjima. Uz to, ovime Hrvatska postaje još više centralizirana te umjesto da slijedimo trendove Njemačke i Danske, krećemo se putem Grčke. Naime, najavljenim potezom Vlade dodatno se umanjuju prihodi lokalne zajednice i to za nekoliko milijardi kuna i povećava se utjecaj i moć državne vlasti. Time Vlada dovodi direktno u pitanje društveni standard svih građana, jer se tim prihodima financiranju dječji vrtići, škole, sport i kulturne aktivnosti pa sve do socijalne politike, osobito pomoći socijalno ugroženim građanima. Bez drugih mjera kojima bi se lokalnim zajednicama nadoknadio gubitak prihoda od čak nekoliko milijardi kuna godišnje, smatram da ova porezna reforma ide definitivno u pogrešnom smjeru," kaže predsjednik IDS-a Miletić.

Prijedlog nedorečen i nejasan

- Najavljeno rezanje već minimalnih financijskih kapaciteta lokalne samouprave da bi se dodatno povećala koncentracija moći, ovlasti i financija državne vlasti nama je neprihvatljivo i neopravdano. Danas svi govore, barem kada su izbori, o nužnoj potrebi decentralizacije Hrvatske, jer su dokazano decentralizirane države Europe ekonomski najefikasnije, a društveni standard njihovih građana daleko viši od prosjeka. Stoga je apsurdno da u već precentraliziranoj Hrvatskoj ovom reformom država planira dodatnu centralizaciju, odnosno produbljivanje nesrazmjera između prihoda lokalne zajednice i centralne države. Ovu poreznu reformu smatram i socijalno nepravednom jer pogoduje samo najbogatijem sloju društva. Bojim se da bi doprinijela dodatnom socijalnom raslojavanju društva gdje će oni siromašniji i s nižim primanjima ostati manje više na istom, a oni bogati i s visokim prihodima biti još bogatiji", kaže Miletić i zaključuje: "Stav IDS-a je jasan – tražimo decentralizaciju države, što znači prenošenje ovlasti, odgovornosti i financija na lokalna tijela vlasti koja su dokazala da mogu biti generator razvoja. Iskreno se nadam da nećemo svjedočiti provođenju reforme u korist države, a na štetu lokalne zajednice."

SDP-ov zastupnik Peđa Grbin prijedlog reforme ministra financija Zdravka Marića komentirao je kao "nedorečen i nejasan".

- Prijedlog reforme poreznog sustava koji je danas izložio ministar Zdravko Marić ne daje jamstva da se radi o održivom i promišljenom sustavu. Radi se o reformi koja je usmjerena tome da bogati postanu još bogatiji, a one s prosječnom ili nižom plaćom "ko šiša", rekao je Grbin, napomenuvši kako se vidi način financiranja lokalne samouprave koja reformom ostaje bez djela izvornih prihoda.

- Ministar se pravi blesav pa kaže da će čitav porez na promet nekretnina ostajati lokalnoj samoupravi i tu govori o nekakvoj kompenzaciji za nju. A istovremeno ga smanjuje sa pet na četiri posto, što znači da će lokalna samouprava koja i sada od tih pet posto dobiva 80 posto poreznog prihoda dobivati isti iznos, objašnjava Grbin i dodaje: "Nije mi jasno zbog čega se ukida olakšica koja je postojala za kupnju prve nekretnine. Da li HDZ i Most žele reći da su mladi u Hrvatskoj dovoljno samostalni pa ne trebaju više odlaziti od roditelja i rješavati svoje stambeno pitanje? Nadalje, ostaje nejasan ratio ukidanja porezne olakšice na reinvestiranu dobit, koji je poticao poduzetnike da svoju dobit ulažu u povećanje proizvodnje, kao i niz drugih mjera. Dok ne dobijemo detaljnije analize, ovo što smo do sada čuli ne djeluje obećavajuće!" (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter