Miletić: Ne ubijate hrvatske regije, gradove i općine

Boris Miletić (M. MIJOŠEK)
Boris Miletić (M. MIJOŠEK)

Mostu je trebalo samo pola godine da zaboravi od kuda je došao u nacionalnu politiku, poručili su na tiskovnoj konferenciji u Hrvatskom saboru IDS-ovi zastupnici Boris Miletić, Giovanni Sponza i Tulio Demetlika.

"Vlada je obećala da će biti reformska i da će se zalagati za decentralizaciju, no sudeći po njihovom mlitavom startu, od decentralizacije - ništa. Dapače, Most najavljuje nova rezanja za lokalne zajednice i novi val centralizacije zemlje," kažu IDS-ovi zastupnici i dodaju: "Trebalo im je manje od pola godine da zaborave otkuda su došli i da počnu udarati po leđima stanovnika svih naših gradova i općina."

Predsjednik IDS-a Boris Miletić istaknuo je kako Vlada uopće ne želi provesti decentralizaciju:

"Početak mandata nove Vlade najbolje je vrijeme da se krene u provedbu ključnih reformi, poput najavljivane decentralizacije i reforme lokalne uprave. Međutim, u proračunu za 2016., ali što je još bitnije ni u projekcijama za 2017. i 2018., ništa ne ukazuje na to da Vlada planira decentralizirati sredstva, ovlasti i odgovornosti u upravljanju javnim sektorom. Štoviše, čini se da planira dodatno centralizirati sustav."

Saborski zastupnici IDS-a uputili su apel Vladi da ne ubija hrvatske regije, hrvatske gradove i općine i da ne tjera mlade ljude da se iseljavaju iz svojih sredina.

"Dajte mladima razlog da ostanu, dajte im razlog da se vrate i da razvijaju svoje gradove i regije. Pozivamo Vladu da odmah, danas, krene u proces decentralizacije, jer decentralizacija je nešto što se unatoč lošoj hrvatskoj navici donošenja odluka i zakona "ad hoc" i u zadnji tren, ne može provesti preko noći," naglasio je predsjednik IDS-a.

Miletić je napomenuo da je centralizirani sustav kakvog Hrvatska ima promašen, financijski neodrživ i neefikasan. Naglasio je da "decentralizacija nije 'istarsko pitanje', jer neprovođenje decentralizacije koči razvoj svih hrvatskih regija te samo i isključivo decentralizacija može omogućiti ravnomjeran razvoj cijele Hrvatske".

"Nepravedan sustav u kojem od sto zarađenih kuna devedeset odlazi u centralnu blagajnu, pet odlazi u Grad Zagreb, a preostalih pet moraju između sebe podijeliti svi gradovi i općine u Hrvatskoj, sustavno ubija sve lokalne sredine," podsjetio je Miletić i rekako kako lokalna i regionalna samouprava u ukupnom vanjskom dugu, koji iznosi preko 270 milijardi kuna, sudjeluje s tek oko dva posto, dok ukupni ostatak od preko 97 posto generira centralna vlast.

Govoreći o neslužbenim najavama o reformi javne uprave, Miletić je istaknuo da se "IDS protivi tobožnjim 'racionalizacijama' koje se bave premještanjem sjedišta državnih službi, pa i policije, kao i najavama dodatnog smanjivanja prihoda lokalne i regionalne samouprave."

"Takvim tobožnjim racionalizacijama koje se netočno i gotovo cinično pakiraju kao reforme ništa se neće postići, osim što će se smanjiti kvaliteta usluga koje dobivaju građani. Dakle, Hrvatskoj ne treba parcijalno, već cjelovito rješenje. A to je najprije suštinska decentralizacija, a zatim stručna i pametno osmišljena racionalizacija sustava državne uprave i lokalne samouprave. Decentralizacija države treba biti ključni razvojni prioritet, jer ona donosi daleko veće gospodarske koristi od bilo kakve pojedinačne investicije i spriječava iseljavanje mladih," kazao je Boris Miletić.

Predsjednik IDS-a poručio je da "ako danas ne krenemo u proces decentralizacije, sigurni smo da se u naredne četiri godine ništa neće promijeniti, a Hrvatska si taj luksuz ne može priuštiti." (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter