Miletić: Imamo pravo na svoje!

(A. DAGOSTIN)
(A. DAGOSTIN)

Kad govorimo o Istri, o našoj regiji, ključno je pitanje tko će u Zagrebu bolje zastupati interese Istre? Koja je to stranka? Jak IDS znači glas Istre i uvažavanje Istre u Saboru, to znači jak IDS, kazao je predsjednik IDS-a Boris Miletić na predstavljanju programa koalicije IDS-PGS u ispunjenoj dvorani Istra pazinskog Spomen doma.

"Štogod tko mislio o IDS-u nitko nam ne može osporiti da se punih 25 godina borimo svim srcem za našu regiju, jer je nama Istra na prvome mjestu. Nikad nismo morali ići u Zagreb za mišljenje, jer smo uvijek svoju politiku ovdje donosili, u ovoj dvorani, u našim gradovima i u općinskim vijećima, jer nama je istinski stalo do Istre", nastavio je predsjednik Miletić poručivši na kraju "tuđe nećemo, a svoje ne damo, imamo pravo na svoje!" za što je nagrađen pljeskom brojnih okupljenih članova stranke.

Borit ćemo se

"IDS će se boriti i sigurno izboriti za decentralizaciju Hrvatske, odnosno, za uvođenje konkretnih mjera decentralizacije", kazao je Miletić navevši da je postojeći sustav financijski neodrživ i neefikasan. Naglasio je da građani s punim pravom očekuju kvalitetnije usluge što im postojeći tromi centralizirani sustav ne može omogućiti. Uzore decentralizacije u IDS-u vide u najrazvijenijim zemljama Europe koje predstavljaju uspješan gospodarski razvoj poput Njemačke, Švicarske i Danske. Istaknuo je da je IDS, iako s ograničenim financijskim sredstvima, od Istre uspio izgraditi najrazvijeniju hrvatsku regiju pokazavši da lokalna samouprava konkretnim mjerama i odlučnom politikom može biti ključ izlaska iz krize.

"Decentralizacija Hrvatske znači brži gospodarski razvoj, nove investicije, nova radna mjesta, nove prihode, bolji standard i kvalitetu života za građane Istre i svih ostalih dijelova Hrvatske", naglasio je Miletić dodavši da se IDS odupro pokušaju da se Istru "utopi u neprirodnu makroregiju", "jer tkogod misli da može dovesti u pitanje, a kamoli provoditi politiku da Istra nema status svoje samostalnosti, tada ili dovoljno ne poznaje povijest ili dovoljno ne poznaje nas Istrijane", zaključio je Miletić izrazivši također nezadovoljstvo realizacijom posljednje točke Plana 21 Kukuriku koalicije koji se odnosi na decentralizaciju.

- Jedino IDS i PGS se kroz 25 godina bore za regionalizaciju, decentralizaciju i dekoncentraciju Hrvatske. Najveći pomaci su se napravili u mandatu Ivice Račana, nakon toga stagnacija, a u ovom zadnjem mandatu Vlade Zorana Milanovića doslovno urušavanje sustava regionalne i lokalne samouprave, kazao je predsjednik Primorsko-goranskog saveza Darijo Vasilić dodavši da tome može posvjedočiti kao gradonačelnik Krka u šestom uzastopnom mandatu.

"Želimo da ne bude sve u Zagrebu, od sjedišta svih državnih tvrtki, javnih ustanova, uprava, institucija, ministarstava, parlamenta… Zašto ministarstvo pomorstva ne bi bilo u Splitu, ministarstvo turizma u Puli ili Pazinu, ministarstvo regionalnog razvoja u Rijeci?", kazao je Vasilić zaključivši da je dekoncentracija moguća i potrebna.

"Smatramo da u ovoj osmoj izbornoj jedinici imamo dvije regije, istarsku i riječku ili kvarnersku regiju. Ne doživljavamo regionalizam da se Hrvatska treba podijeliti na četiri dijela, već na onoliko koliko joj je potrebno da se zadrži efikasnost, racionalnost i s druge strane da se svima koji imaju snažan regionalni identitet prizna da budu regionalni centri, a tu je na prvom mjestu Istra, pa Međimurje", zaključio je Vasilić.

"Pravo na svoje"

Predsjednici IDS-a i PGS-a predstavili su programsku turneju pod nazivom "Pravo na svoje" čiji je cilj predstaviti konkretne učinke decentralizacije u šest ključnih područja života: gospodarstvu i poljoprivredi, turizmu, EU fondovima, zdravstvu i socijali, znanju i kulturi te infrastrukturi i zaštiti okoliša. Putovanjem kroz šest tema i gradova žele uoči parlamentarnih izbora pokazati građanima što bi decentralizacija sustava značila za njihov svakodnevni život, za njihova radna mjesta, ceste kojima se voze, škole u koje odvode djecu, bolnice i ambulante u kojima se liječe, domove u kojima zbrinjavaju svoje none i dide, majke i očeve. U narednim danima koalicija IDS-PGS predstavit će građanima diljem Istre i Kvarnera svoj program počevši od 13. listopada kada će u Poreču predstaviti učinke decentralizacije u turizmu. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter