Milanović, Pusić i Lorencin nisu u sukobu interesa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije danas pokrenulo postupak za odlučivanje o sukobu interesa za premijera Zorana Milanovića, prvu potpredsjednicu Vlade Vesnu Pusić i potpredsjednicu Milanku Opačić te ministra Darka Lorencina jer nije utvrdilo kršenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

U predmetu premijera Milanovića Povjerenstvo smatra da nije sukob interesa to što je njegova supruga Sanja Musić Milanović sudjelovala u radnoj skupini za izradu programa zdravstvenog odgoja jer za to nije primila naknadu i da nema dokaza da je premijer stavio privatni interes iznad javnog.

Također nije utvrđeno da je Milanović pogodovao bratu da dobije povoljan kredit kod Nove ljubljanske banke 2007. u vrijeme kad je bio zastupnik Hrvatskog sabora, ni kasnije kao premijer.

Povjerenstvo je utvrdilo da je potpredsjednica Vesna Pusić prijavila u izvješću o imovinskom stanju da joj je suprug Jurgis Oniunas 25-postotni suvlasnik tvrtke Ascedant d.o.o. Činjenica da ta tvrtka ima u vlasništvu istoimene tvrtke u Sloveniji, BiH i Srbiji, što Pusić nije prijavila, nije kršenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa, jer to i nije bila dužna učiniti.

Potpredsjednica Pusić o tome je nakon sjednice Vlade izjavila kako je njezin jedini stav bio da se nadala da će Povjerenstvo postupiti u skladu sa svim činjenicama i doći do istine. "Vidim da su to i učinili", rekla je.

U predmetu potpredsjednice Vlade i ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić Povjerenstvo je utvrdilo da svojim položajem nije pogodovala zapošljavanju Žarka Vukobrata u Kabinetu ministrice ni Dubravke Marušić kao načelnice sektora i time povrijedila Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Povjerenstvo je zauzelo stajalište da pripadnost istoj političkoj stranci ne predstavlja povezanost koja bi u tom predmetu bila sporna.

Povjerenstvo je utvrdilo da je ministar turizma Darko Lorencin pravodobno prenio upravljačka prava nad tvrtkom Lorencin d.o.o. registriranom za poljoprivredu, nekretnine i turizam, pri stupanju na dužnost pomoćnika ministra gospodarstva, pa tako nije bio u sukobu interesa ni pri stupanju na dužnost ministra turizma. Također je utvrđeno da ta tvrtka nije poslovala s tijelima državne uprave i lokalne samouprave ili tvrtkama u državnom vlasništvu.

I on je novinarima nakon Vlade izjavio da smatra da nije u sukobu interesa te da je odluku prepustio Povjerenstvu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter