Milanović: Narodna koalicija je jamstvo stabilnosti

U Circolu predstavljeni kandidati Narodne koalicije (Neven LAZAREVIĆ)
U Circolu predstavljeni kandidati Narodne koalicije (Neven LAZAREVIĆ)

"Dva puta do sad dobili smo povjerenje građana voditi Hrvatsku u teškim trenucima za zemlju, ekonomske i fiskalne devastacije, korupcije i nerada. Oba puta mandat je završen tako da je zemlja bila stabilnija, bogatija, urednija, priznatija, dostojnija svojih ljudi i oni nje. Hajdemo sada treći put uzeti šansu i nastaviti voditi Hvarsku koju smo u protekle četiri godine doveli u jedan uljuđen, pristojan red", poručio je u ponedjeljak predsjednik SDP-a Zoran Milanović prilikom predstavljanja kandidata i programa Narodne koalicije u 8. izbornoj jedinici u pulskoj Zajednici Talijana.

Milanović je naglasio kako je bivša Vlada preuzela zemlju s ogromnim proračunskim deficitom, a danas imamo proračunski deficit manji nego ikad.

"Donijeli smo odluku da se porezi moraju plaćati i da nitko nekažnjeno ne može biti porezni varalica i zato mnogi u nama vide opasnost. Ja im kažem neka strepe od ruke zakona jer to je jedina ruka koje se bojim i pred kojom i ja strepim. Idemo prema tome da nezaposlenost u Hrvatskoj konačno bude ispod 10 posto radne snage. Nije nam cilj da ukinemo poreze kao našim političkim oponentima, koji kada nema rasprave o ustašama i partizanima nisu u stanju artikulirati niti jednu suvislu političku poruku koja se tiče proračuna novca i ozbiljnih društvenih pitanja. Mi nećemo eksperimentirati kao što to oni sada rade. Mi znamo što je moguće, što možemo smanjiti, znamo da neće biti novih poreza, da ćemo postojeće poreze relaksirati, ali da ih ne možemo drastično rezati, izjavio je Milanović.

Naglasio je da će se boriti za očuvanje i afirmaciju slobodarskog duha hrvatske države i naroda, za jednu modernu političku naciju, za prava manjina, za afirmaciju antifašizma na kojem je nastala Republika Hrvatska u 2. svjetskom ratu.

- Zalagat ćemo se za prava žena. Pa zar ćemo kao neki žene gurati u ilegalne ambulante i garaže? Na to poziva naša politička konkurencija. Slušajte pozorne te poruke - to nije moderna Hrvatska to nije moderna obitelj za mene, rekao je Milanović, poručivši da je obitelj privatna stvar i da se u nju ne smiju miješati ni političari te da pravo na obitelj nemaju ni hodža, ni imam, ni pop, ni svećenik.

Naglasio je da će se boriti za prava manje zastupljenih i prava manjina koje je u političkom smislu nazvao braćom i sestrama koje za razliku od HDZ-a, neće od izbora do izbora plašiti i prvo im davati mrkvu, a onda im pokazivati toljagu. Na kraju je poručio kako je narodna koalicija jamstvo stabilnosti, a njihova je poruka siguran i stabilan smjer.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja naglasio je da ovo nije koalicija jednoumlja jer svi imaju pravo na svoje mišljenje priznavši da su i političari "roba s greškom" jer oni koji rade i griješe. Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak istaknuo je da želi da Hrvatska bude kao Istra u koju kada god dođe vidi uspjeh, pristojnost, odgovornost i umjerenost.

Ministar Nakić se opravdavao zastojima u gradnji bolnice

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović nije želio detaljnije pojasniti otkud mu saznanja da je HDZ stopirao gradnju nove pulske bolnice. Umjesto njega, izjavu je dao Peđa Grbin koji je rekao da je prije točno mjesec dana ministar Nakić posjetio gradilište pulske nove bolnice te se tada, tvrdi Grbin, pred novinarima opravdavao zbog određenih zastoja u radovima te da neće biti problem ako se bolnica ne otvori na vrijeme.

"Dakle informacija da je došlo do određenih zastoja u gradnji bolnice, dolazi direktno iz javnih izjava ministra Nakića", veli Grbin. Ponovio je da je došlo do određenih zastoja u gradnji te da nikome nije jasno zbog čega je država dopustila da do toga dođe. Milanović je na inzistiranje novinara tek kratko u prolazu dobacio:

" mi smo samo reagirali na ministra zdravlja, ministar zdravlja je to izjavio". (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter