Milanović: Monetizacija ili 25 godina kamatarenja

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Predsjednik Vlade Zoran Milanović je za najnoviji podatak Hrvatskog zavoda za zapošljavanje da je broj nezaposlenih prvi put nakon polovice srpnja ponovno premašio 300 tisuća, rekao kako su to uobičajena sezonska kretanja nezaposlenosti. Milanović  je podsjetio kako su govorili da će broj nezaposlenosti preći 400 tisuća, ali nije, no i tristo tisuća je previše". Dodao je da je nezaposlenost među mladima i dalje visokih 40 posto, ali je primjerice u Italiji još i viša.

- Svaka vlast koja je naslijedila Hrvatsku u ekonomskom i fiskalnom stanju kakvo je bilo prije nekoliko godina, treba zasigurno četiri godine jednog mandata za pravac i četiri godine za stabilizaciju tog stanja", rekao je Milanović. Neovisno o kojoj se vlasti radilo, dodao je, "bez osam godina stabilnosti i jedne zdrave i racionalne politike nema ničega".

Na pitanje kako komentira sukob između ministara financija Lalovca i zdravlja Varge oko izdvajanja HZZO-a iz državne riznice, kazao je kako nije riječ o sukobu.  "Da sam ja ministar financija također bih se borio da upravljam što većim iznosom novca da mogu manevrirati proračunom. To nije krpanje proračuna, kod nas se krpanje proračuna smatra kao nešto što je nemoralno. Proračun mora biti uravnotežen i stabilan", istaknuo je Milanović.

- Kada govorimo o monetizaciji autocesta hrvatskim novcem od mirovinskih fondova, ako je moguće, govorimo o stabilnijem proračunu, to nije krpanje proračuna. To je generacijsko pitanje ili će nas kamatariti legalno 25 godina pa ćemo platiti devet umjesto četiri milijarde eura. Moramo se odlučiti, rekao je Milanović.

Na pitanje novinara je li Bina Istra kao koncesionar Istarskog ipsilona netransparentna prema Vladi, Milanović je odgovorio: "Da nije bilo koncesije - ne bi bilo autoceste u Istri".

"Oni su transparentni i plaćaju porez transparentno. Pa ne mogu biti netransparentni prema našim poreznim organima. Činjenica je da danas u Istri imamo skoro zatvoren sustav autoceste. To je velika stvar jer to država iz proračuna ne bi nikada financirala", zaključio je Milanović.

Komentirao je i ustavne promjene koje predstavlja predsjednik Josipović. - To je dug proces, Ustav se u pravilu donosi u Saboru, dvotrećinskom većinom – odgovorio je Milanović, a na pitanje da komentira želju građana da prikupljanjem 10 tisuća potpisa svoj problem želi uvrstiti u saborsku proceduru Milanović je rekao da se time dovodi u pitanje postojanje parlamenta.

- Na parlamentarne izbore izlazi 2,5 milijuna ljudi, naravno da se politika preispituje svaki dan, ne možeš dobiti izbore, staviti noge na stol i reći - sad četiri godine radim što hoću. Hrvatski sabor i Vlada moraju imati određenu autonomiju, koji je onda smisao izbora, da vode ekonomsku politiku i za to odgovaraju građanima na izborima, ali i na referendumima, ali ne baš svaki tjedan – kazao je. (HINA)

 


Podijeli: Facebook Twiter