Milanović: I ja bih vjerojatno tužio državu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Vlade Zoran Milanović, koji je ponedjeljak u pratnji ministara Anke Mrak-Taritaš i Gordana Marasa obišao Gunju i Rajevo Selo, gdje se obnavljaju kuće koje je u svibnju uništila poplava, izjavio je kako bi on, da je na mjestu stradalih mještana, zbog pucanja nasipa, najvjerojatnije tužio državu.

"Ovdje je država zaista solidarno ušla jer je pukao nasip. Da sam stanovnik ovog mjesta, vjerojatno bih tužio državu. Ovo je gesta države u kojoj je država svjesna mogućih propusta države", rekao je Milanović nakon što je u Rajevu Selu u obnovljenoj kući posjetio Stanu Zekić te se s njom zadržao u kratkom razgovoru.

Na tvrdnju novinara kako je "većina mještana" poplavljenih sela nezadovoljna brzinom i načinom obnove, Milanović je odgovorio kako se s tim ne slaže, ističući da je država učinila najviše što je mogla te kako u Europskoj uniji nema toga da se državnim novcem obnavljaju kuće stradalima u poplavi, rade fasade i nabavlja namještaj.

"To je nešto što je hrvatska država po meni odradila ne kao maćeha, nego kao majka, a da ima nezadovoljnih - ima", rekao je, ističući kako je doneseno 1878 odluka o obnovi, da se 1014 vlasnika odlučilo za obnovu u vlastitom angažmanu, a njih 863 prepustilo je obnovu državi. Posjet stradalom području županjske Posavine Zoran Milanović počeo je obilaskom obnovljene zdravstvene ambulante u Gunji, nekoliko obnovljenih obiteljskih kuća te tvrtke Gutić d.o.o., koja popravlja i prodaje viličare, a u poplavi je pretpjela znatnu štetu.

Po riječima vlasnika Zdravka Gutića, u obnovljenim pogonima danas radi 20 ljudi, a tvrtka proizvode izvozi u sve zemlje regije. Također je pohvalio program potpora "subjektima maloga gospodarstva". Tijekom obilaska Rajeva Sela Milanoviću je prišla Ljiljana Jerkovic, mještanka koja je dobila pozornost javnosti ljetos, kad se s njim susrela u Rajevu Selu, a on joj je tom prilikom rekao kako mu je u stanu puknula cijev te da je imao problema sa "sanacijom štete".

"Gdje si moja puknuta cijevi", obratila se tim riječima Milanoviću i požalila mu se kako i dalje nije zadovoljna obnovom te ga je upitala je li mu se osušila vlaga u stanu. Nakon što je premijer odgovorio potvrdno, rekla je kako u njezinoj kući još ima vlage te dodala kako se boji da u Gunji, kako je rekla, nakon obnove "ne bude po onoj ratnoj: tko je jamio - jamio".

Milanović se susreo s još nekoliko mještana Rajeva Sela, koji su zatražili da im dođe ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Po riječima ministrice prostornog uređenja i graditeljstva Anke Mrak-Taritaš, do sada je na poplavljenim područjima obnovljeno 795 kuća, a plan je da se do Nove godine obnovi njih oko tisuću. Također je najavila kako bi se do 1. veljače iduće godine u postupku trebali naći svi zahtjevi za obnovu.

Na primjedbu nekolicine mještana kako na njihovim kućama još nije ni počela obnova, ustvrdila je kako je riječ o neriješenim imovinsko-pravnim odnosima te da je upravo zbog toga trenutačno zaustavljena obnova oko 140 kuća. Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izjavio je u Gunji kako je njegovo ministarstvo raznim mjerama dosad pomoglo 60 poduzetnika stradalih u poplavi na području Gunje i Rajevog Sela te kako je riječ o isplaćenih sedam milijuna kuna pomoći. "Vidite da su ovdje neki poduzetnici vrlo uspješni, čak su zaposlili i više ljudi nego što su imali prije poplave", kazao je novinarima Maras. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter