Matić: Branitelji zadrugari štite dignitet Dom. rata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar branitelja Predrag Matić u petak je na Konvenciji zadruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata obećao da će njegovo ministarstvo i dalje podupirati braniteljske zadrugare koji, istaknuo je, na najbolji način štite dignitet Domovinskog rata.

"Vi ste ono najbolje što je ostalo nakon Domovinskog rata i vi najbolje štitite dignitet Domovinskog rata, vi niste ugroženi i nemate nikakvih problema", poručio je Matić na otvaranju Konvencije. "Teško je to objasniti nekima koji stalno imaju nekakve probleme, koje netko stalno proganja, netko ih tjera i ne znam što još, a vi ste također branitelji, ali ne iz iste 'priče' kao oni i ponosan sam na vas", naglasio je.

Matić je napomenuo da je projekt zadruga hrvatskih branitelja krenuo 2004. godine s tek nekoliko zadruga, da bi danas imali 550 braniteljskih zadruga od kojih je potporu za svoj rad dobilo njih oko 500. "Kod zadrugara nema obiteljskog nasilja, alkoholizma, a među braniteljima zadrugarima su i oni liječeni od PTSP-a i oni u okviru zadruga koriste najbolji lijek, a to je rad", ustvrdio je ministar.

Istaknuo je kako se najbolje osjeća baš u društvu braniteljskih zadrugara. "Svi smo mi hrvatski branitelji, međutim vi zadrugari imate jadan drugi predznak", poručio je.

Matić je kazao kako su zadrugari ti koji su uvijek s osmjehom na licu, koji rade i doprinose i sebi i zajednici u kojoj žive te svojim obiteljima.

I kada su se u radu zadruga pojavili problemi, dodao je, sjelo se za stol i ti su problemi otklonjeni, a vrata njegova ministarstva, ustvrdio je, uvijek su otvorena za hrvatske branitelje.

Nažalost, rekao je, u nekim stvarima se kasni, zbog "nekih događaja ispred Ministarstva", odnosno prosvjeda branitelja koji traže njegovu i smjenu njegovih suradnika te raspravu o ustavnom zakonu o pravima hrvatskih branitelja. "Krenut ćemo s nekim novim stvarima kako bi se krenulo još više naprijed", istaknuo je Matić.

Najavio je i povezivanje s Ministarstvom turizma te druge mjere koje bi olakšale rad braniteljskih zadruga, podsjetivši da njegovo ministarstvo brine i o radu braniteljskih zadruga bivših pripadnika HVO-a u BiH, i to "djelatno, a ne deklarativno". "Otvorili smo pet braniteljskih zadruga u BiH, a ove godine otvoriti ćemo ih najmanje tri, za što imamo osigurana sredstva", kazao je Matić.

Najavio je i skoro otvaranje prve braniteljske trgovine u Zagrebu, a potom i još jedne u Splitu.

Na Konvenciji zadruga hrvatskih branitelja okupili su se predstavnici oko 100 braniteljskih zadruga, koji su tijekom skupa upoznati s novostima u vođenju zadruga kao i poduzetništva uopće. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter