Prosvjednici zadovoljni najavljenim susretom s premijerom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik 100 postotnih hrvatskih ratnih invalida 1. skupine Đuro Glogoški u petak je, reagirajući na konferenciju za novinare premijera Zorana Milanovića, rekao da su branitelji zadovoljni što je premijer nakon 222 dana prosvjeda izrazio želju da se susretnu, ali da su razočarani što će to biti u ponedjeljak.

"Kao odgovorna osoba - predsjednik Vlade, mislili smo da će to biti daleko ranije. A evo, naravno, sada razmatramo tu mogućnost da se u ponedjeljak u 10 sati nađemo na sastanku. Sad ćemo još obaviti neki razgovor pa ćemo vidjeti", rekao je Glogoški novinarima u Crkvi sv. Marka u koju od poslijepodneva novinari mogu slobodno ulaziti, a što im je policija onemogućavala tijekom jutra i ranog popodneva.

Upitan što to znači za njihov ostanak na Trgu sv. Marka, tijekom vikenda, Glogoški je kazao da će to razmotriti jer su još u razgovorima pa će vidjeti. Na pitanje postoji li opcija da odu, Glogoški je rekao da su sve opcije otvorene.

"Ne ovisi o nama. Opet ovisi o nekim drugima", rekao je. Upitan do kada će donijeti odluku, Glogoški je rekao da će vjerovatno znati danas do 19 sati. Rekao je i da će, ako budu pronašli rješenje, sigurno održati konferenciju za novinare.

"Zadovoljan sam što je predsjednik Vlade konačno nakon 222 dana prihvatio prijedlog da se nađemo i da razgovaramo o tom problemu", istaknuo je Glogoški. Na pitanje kako bi ocijenio govor premijera Milanovića, odnosno je li u njemu primjetio ljutnju ili dobronamjernost, Glogoški je kazao da ne bi ulazio u taj dio, jer je "tu bilo i jedne i druge strane".

I Josip Klemm je u razgovoru s novinarima pozdravio najavljeni sastanak s premijerom, rekavši da branitelji žele dijalog i da ne pristaju na ultimatume. "Želimo dijalog. Nema ultimatuma. Pustite nam da se dogovorimo i da to riješimo", rekao je Klemm, koji je također najavio konferenciju za novinare.

Na upit hoće li branitelji napustiti Markov trg, rekao je kako ne može govoriti ni u svoj osobno ime, ni u ime policije, Vlade ili bilo koga drugoga. No, dodao je kako želi da se situacija riješi. A dotada će, kaže, bit će status quo. Dio branitelja i dalje je u Markovoj crkvi, a dio ih stoji ispred stare Gradske vijećnice gdje im interventna policija priječi prilaz.

Na Markovom trgu novinari su popodne vidjeli ministra Predraga Matića kako na sporednom ulazu u crkvu razgovara s nekolicinom branitelja. Klemm je oko 16 sati izašao iz Markove crkve prema stražnjem ulazu u zgradu Vlade. U razgovoru za Hrvatski radio Klemm je na pitanje planiraju li se prosvjednici povući s Markova trga kazao: "Kad ne bi bilo policije, najvjerojatnije bi i hrvatski branitelji otišli odavde", rekao je Klemm. "Mi hrvatski branitelji, bez obzira što nam je jučer bilo teško, možda ćemo i zaboraviti slike gdje je hrvatska policija napadala hrvatske branitelje u crkvi, gdje je prekršila niz zakona. No evo, kako bi došlo do dijaloga, kako bi sve bilo u redu pozdravit ću ponovno odluku premijera da dođe do dijaloga", kazao je Klemm. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter