Markić: Josipović pokušava zakočiti referendum

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Članica Organizacijskoga odbora Građanske inicijative "U ime obitelji" Željka Markić izjavila je danas kako je razočarana predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem, jer svojom inicijativom oko ustavnih promjena pokušava zakočiti referendumsku inicijativu za promjenu izbornog sustava.

"Nakon što je predsjednik neuspješno prošle godine pokušao promijeniti Ustav da se Njemačkoj ne bi mogli izručiti odgovorni za Udbina ubojstva, sada ovakvom mjerom oko ustavnih promjena pokušava zakočiti referendumsku inicijativu", rekla je Markić na konferenciji za novinare. Na upit o potpori Katoličke Crkve njihovoj inicijativi za referendum, kazala je kako očekuje od svih vjerskih zajednica da podupru demokratizaciju hrvatskoga društva, napominjući da je i HSS najavio potporu referendumu. Istaknula je i kako nema dojam da se HDZ protivi referendumu te dodala kako joj je žao da HDZ, koji je u Hrvatsku uveo demokraciju, ne prepoznaje da je riječ o inicijativi za daljnjom demokratizacijom Hrvatske.

Markić je podsjetila kako su volonteri "U ime obitelji" dobili dopuštenja za prikupljanje potpisa, izvijestivši da će se potpisi prikupljati na mnogim lokacijama kao i za njihov prošli referendum o ustavnoj definiciji braka Članica Nacionalne koordinacije Inicijative Anamarija Marković je istaknula kako su volonteri dosad uspjeli dobiti dopuštenja za prikupljanje potpisa u 750 mjesta na dvije tisuće lokacija. "U manjoj mjeri u nekim mjestima su nam tražili da moramo platiti neke pristojbe", rekla je i izrazila nadu da je bila riječ o nesporazumu, a ne o kočenju referendumske inicijative. Podsjetila je kako izjašnjavanje počinje 21. rujna te pozvala birače da se odazovu u što većem broju.

Voditelj pravnoga tima "U ime obitelji" Krešimir Planinić poručio je kako je očito da se vodstva većine političkih stranaka protive preferencijalnom glasovanju i izravnom odlučivanju birača o tome tko ulazi u Hrvatski sabor. Odbacio je kritike kako bi snižavanjem praga s 5 na 3 posto u Sabor ušlo jako mnogo "sitnih" stranaka. Uvjeren je, naime, kako bi, da je u Hrvatskoj prag od 3 posto, u Sabor ušle dvije ili tri stranke više od 20 stranaka koje su danas u parlamentu kao dio raznih koalicija, a za koje birači uopće ne znaju koliki broj glasova stoji iza njih. Istaknuo je kako je onemogućavanje zajedničkih kandidacijskih lista i predviđeno zato što građani žele znati koliko je jaka politička opcija čiji predstavnici su dio Sabora.

"Na primjer, mi danas ne znamo koliko građana predstavlja HNS, stranku koja u ovom trenutku drži nekoliko ključnih resora u Hrvatskoj", poručio je. Građanska inicijativa "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom" organizirala je nacionalnu koordinaciju i županijske koordinacije u svim hrvatskim županijama, a sada je, kažu, u fazi osiguravanja svih dozvola i zakonskih preduvjeta za otvaranje mjesta izjašnjavanja građana koje traje od nedjelje, 21. rujna do nedjelje, 5. listopada. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter