Markić: Imamo potpise 10% birača,očekujemo referendum

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Građanska inicijativa "U ime obitelji" izvjestila je danas kako je dosad prikupila više od 368 tisuća potpisa za raspisivanja referenduma o promjeni izbornog sustava te da će konačne rezultate objaviti za desetak dana.

"Prema nepotpunim podacima iz 21 županije, više od 368 tisuća birača zatražilo je raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava, no taj se broj još uvijek povećava i smatramo da se izjasnilo više od 10 posto birača u Republici Hrvatskoj", kazala je članica Organizacijskog odbora Inicijative Željka Markić.

Cijeli postupak zbrajanja potpisnih knjiga bit će, kaže Markić, završen tijekom predstojećih desetak dana, nakon čega će potpisne knjige predati Hrvatskom saboru.

"Očekujemo da se ministar Bauk, Vlada i Sabor drže Ustava i Zakona o referendumu koji kaže da će se referendum raspisati kada to zatraži 10 posto birača u RH" rekao je voditelj pravnog tima inicijative Krešimir Planinić.

Podsjetio je i kako su krajem prošlog mjeseca Ustavnom sudu predali zahtjev za tumačenje što je to 10 posto u odnosu na broj birača u RH.

I dok u incijativi tvrde kako im je dovoljno 370 tisuća potpisa odnosno 10 posto upisanih u popis birača, iz vlade su ovih dana poručivali kako je, budući da se računa i dijaspora, potrebno prikupiti 450 tisuća potpisa.

Planinić je izvijestio i kako im je bilo onemogućeno izjašnjavanje u velikim gradovima naročito u Splitu i Rijeci, na što su, kaže, upozorili i Ustavni sud.

Na pitanje o kritikama koje su na račun te građanske incijative upućivane iz HDZ-a i SDP-a, Markić je odgovorila kako su te dvije najveće hrvatske političke stranke kampanju svele na optužbe i difamacije što je, kaže, neprihvatljivo i govori najviše o onima koji su ih kritizirali.

Novinare je zanimalo i kada Inicijativa kreće u osnivanje političke stranke, no Markić je uzvratila kako je to samo spin da bi se pozornost maknula "s činjenice kako imamo nepravedan izborni sustav". (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter