Maras za rujan najavio pokretanje obrta putem interneta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od rujna ove godine obrti će se moći otvoriti putem interneta, a od proljeća sljedeće na isti će se način moći otvarati i trgovačka društva, najavio je u petak ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. "Od devetog mjeseca 2015. želimo otvaranje i poslovanje obrta prebaciti na internet, da ljudi više ne moraju hodati po uredima i nositi dokumentaciju.

Prvo će se na taj način moći otvoriti obrti, dakle očekujem da su u rujnu otvore prvi hrvatski e-obrti. U sljedećih šest do sedam mjeseci predviđam da će se na taj naćin moći pokretati i trgovačka društva", kazao je na novinskoj konferenciji ministar Maras . Istaknuo je da su, što se otvaranje obrta preko interneta tiče, napravljene sve predispozicije, vezane su baze, prilagođen softver i slično.

Još predstoje određene izmjene u zakonodavstvu kako bi se na isti način, dakle od proljeća iduće godine, mogle otvarati i tvrtke. Ministar je predstavio program "Stipendiranje učenika za obrtnička zanimanja" kojim će se za tisuću učenika srednjih škola, koji se školuju za deficitarna zanimanja, odnosno obrte, omogućiti mjesečna stipendija u iznosu od 750 kuna. "Ostalo je dosta slobodnih mjesta za jesenski upis u strukovnim školama za obrtnička zanimanja, dakle za zanimanja u kojima se najlakše nađe posao. Umjesto 350 učenika, koliko smo za takva deficitarna zanimanja stipendirali u protekle tri školske godine, sada stipendiramo njih tisuću", kazao je Maras.

Dodao je i kako su se promijenili i kriteriji za dodjelu stipendija tako da za stipendije više neće konkurirati samo učenici sa područja pojedinih obrtničkih komora, već konkuriraju učenici iz cijele države. Svaki će stipendist, navedeno je, tijekom školske godine ukupno dobiti devet tisuća kuna stipendije, a za taj je program država ukupno izdvojila devet milijuna kuna. Maras je najavio i kako bi se od sljedeće godine na isti način moglo stipendirati više od dvije tisuće učenika, budući da će se novci namijenjeni toj svrsi tada povlačiti iz Europskog socijalnog fonda.

Javni poziv za spomenute stipendije objavljen je u petak, 31. srpnja, rok za podnošenje prijava je od 1. do 30. rujna, a prijave se podnose Ministarstvu poduzetništva i obrta (Ulica grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, s naznakom "Prijava za Otvoreni javni poziv - Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima". Bodovat će se, uz ostalo, materijalni status učenika odnosno njegove obitelji, školski uspjeh, obiteljske prilike, eventualna natjecanja i sl. Prosjek ocjena završnog razreda osnovne odnosno prethodno završenog razreda srednje škole mora bit minimalno 2,5.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, naveo je Maras, deficitarna zanimanja su primjerice autolakirer, autolimar, bravar, dimnjačar, fasader, konobar, krojač, kuhar, mesar, pekar, slastičar..., a stipendije će se dodjeljivati i za druga zanimanja koja na svom području služba HZZ-o odredi kao deficitarna. Maras pretpostavlja da će za stipendije konkurirati između četiri i pet tisuća učenika. U ime zagrebačke Obrtničke komore Mirza Šabić je istaknuo kako je njima od životne važnosti da se djeca školuju za obrtnička zanimanja. Uspoređujući stanje u domaćem obrtništvu sa razdobljem od prije pet godina, Šabić je rekao da su stvari pomiču na bolje, odnosno da je otprilike isti broj zatvorenih i otvorenih obrta u jednoj godini, a što je prije pet godina bilo debelo na strani broja ugašenih. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter