Maras planira uzeti sredstva sa "spavajućih računa"

(Danilo MEMEDOVIĆ)
(Danilo MEMEDOVIĆ)

Aktiviranjem sredstava s tzv. spavajućih ili više godina neaktivnih računa fizičkih i pravnih osoba u bankama nitko ne ostaje bez novaca, sredstva se ne uzimaju nego bi se prebacila u poseban fond i klijent može u svakom trenutku dobiti povrat uvećan za pripadajuću kamatu, kazao je danas ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Maras je na današnjem susretu s novinarima pojasnio svoju najavu, danu početkom tjedna, da je u pripremi zakon kojim bi se u produktivne svrhe aktivirala sredstva s tzv. spavajućih računa, na kojima se prema prvim procjenama nalazi oko 800 milijuna kuna. Ta bi se sredstva koristila za novi fond koji bi razvijao društveno korisne stvari, od poticanja studiranja studenata sa slabijim socijalnim statusom do jeftinijeg kreditiranja poduzetnika, primjerice mikrokreditima s kamatom do 3 posto.

Prijedlog je da se fond osnuje u okviru zakona o poticanju malog gospodarstva, oformljena je radna skupina koja to radi i očekuje se da će to biti dovršeno do kraja godine, najavio je Maras.

Pritom je naglasio kako »vlasništvo, naravno, nije dovedeno u pitanje i svi oni koji ikada požele aktivirati te račune dobit će tu mogućnost i dobit će novac uvećan za pripadajuću kamatu iz tog fonda«.

Napominje kako to nije novost u financijskom svijetu, u Australiji su to primjerice računi koji su neaktivni tri godine, u Irskoj pet godina, Italiji 10 godina, Velikoj Britaniji 15 godina, a razmišlja se da kod nas to budu računi koji su neaktivni pet ili šest godina.

»Bitno je da nitko ne ostaje bez novca, formira se fond, građani budu dio tog fonda, udjelničari i uvijek kada žele mogu podignuti taj novac. Jedino što se novac akumulira u fondu, a ne na računima banaka«, kazao je.

Napomenuo je i kako banke znaju neaktivne račune zatvarati i već nakon 12 mjeseci, uz uvijet da su to mali iznosi (100, 200 kuna).

»Tako da ne vidim koja je razlika ako banke zatvaraju račune i uzimaju kapital, a ako napravimo ovakav jedan fond onda bi društvo generalno imalo koristi«, rekao je te ponovio kako je »pravo vlasništva nepovredivo, nikome se novac ne oduzima, jedino sa računa banaka prelazi u fond«.

»Ljudi koji žele koristiti taj novac mogu to napraviti u svakom trenutku i vodit ćemo se svim pozitivnim propisima i Ustavom Republike Hrvatske da napravimo zakon koji će biti funkcionalan i koji će opstati«, kazao je Maras.

 Dodao je kako je jedino pitanje je li nešto što je društveno korisno bitnije od onoga što je korisno za banke. »To je ono čime se vodimo. Uvjeren sam da će građani procijeniti da je važnije ovo što je društveno korisno«, zaključio je Maras. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter