Ljubičić dao ostavku na čelno mjesto ZG holdinga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slobodan Ljubičić, uhićen u aferi Agram, podnio je ostavku na mjesto predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga, potvrdio je večeras Hini njegov odvjetnik Veljko Miljević, koji očekuje da će u idućih nekoliko dana biti donesena odluka o Ljubičićevu puštanju na slobodu.

Ostavkom na čelno mjesto ZG holdinga i ponuđenom jamčevinom od 2,4 milijuna kuna otklonila bi se mogućnost ponavljanja djela, pojasnio je Miljević. I iz Zagrebačkog holdinga Hini je večeras neslužbeno potvrđeno da je Ljubičić podnio ostavku na mjesto predsjednika Uprave ZG holdinga.

Riječ je o pragmatičnom potezu u skladu s postojećom sudskom praksom, budući da je ponavljanje kaznenog djela jedna od zakonskih osnova po kojoj je određen pritvor. U zadnjih nekoliko godina mnogi su se odlučili na taj potez, a najrecentniji slučaj je onaj sisačke županice Marine Lovrić Merzel, kaže Miljević.

U Aferi Agram šesnaest je osumnjičenika, a Ljubičić je jedan od dvanaest kojima je prošlog utorka određen istražni zatvor. Među njima je najpoznatiji zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Da bi Ljubičićeva ostavka stupila na snagu, najprije je mora prihvatiti Skupština Holdinga, u kojoj sjede Milan Bandić, Sandra Švaljek i Slavko Kojić. Sudac istrage Zdenko Posavec prošloga je tjedna prihvatio jamčevinu za osumnjičenika Petra Pripuza, suvlasnika CIOSA, u iznosu od 7,5 milijuna kuna, a za pročelnika Bandićeva ureda Miru Lacu i šefa Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivana Markusa od po 100 tisuća kuna. Po Miljevićevim saznanjima, sutra bi izvanraspravno vijeće trebalo donijeti odluku o žalbama na određivanje istražnog zatvora Pripuzu, Lacu i Markusu. No, odluku o Ljubičiću očekuje tek za nekoliko dana.

U aferi Agram, uz zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Ljubičića i trojicu kojima je prihvaćeno jamstvo u Remetincu su završili gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum i glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović. Istragom je obuhvaćeno ukupno šesnaest osoba i dvije tvrtke, a pritvor nije zatražen ni određen za dvije Bandićeve suradnice Ines Bravić i Koraljku Rožanković Uremović, kao ni za voditelja Holdingove podružnice za upravljanje sportskim objektima Dragutina Kosića te direktora Plinare Antu Dodiga. Tužiteljstvo najavljuje blokadu imovine i ispitivanje najmanje 270 svjedoka tijekom istrage, što može potrajati mjesecima. Uskok jednog od najpoznatijih hrvatskih političara, zagrebačkog gradonačelnika Bandića, tereti za niz koruptivnih nedjela povezanih u više 'slučajeva' u kojima je naveden kao poveznica svih osumnjičenika, s izuzetkom dva sumnjiva zapošljavanja za koja je navodno odgovoran Ljubičić. Ukupnu 'štetu' u aferi Agram tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter