Linićeva lista: Porezni dug 22,43 milijarde kuna

Ilustracija (D. ŽUNIĆ/CROPIX)
Ilustracija (D. ŽUNIĆ/CROPIX)

Ukupni porezni dug, prema najnovijoj listi poreznih dužnika što ju je objavila Porezna uprava na svojim internetskim stranicama, trenutno iznosi 22,43 milijarde kuna, što je za oko 200-tinjak milijuna manje no što je iznosio ukupan dug koncem srpnja.

Na listi poreznih dužnika zadnjeg dana listopada tako se nalazilo 87.891 poduzeća, fizičkih osoba koje obavljaju samostalnu djelatnost i građana. Iako je došlo do smanjenja ukupnog broja dužnika za nešto više od 4,2 tisuće u tri mjeseca, među vodećim dužnicima na tri odvojene liste nema značajnih promjena.

No, zamjetno je da se od konca srpnja do konca listopada povećao broj poduzeća poreznih dužnika, kao i njihov ukupni dug. Tako je 5.248 pravnih osoba sredinom ljeta dugovalo 8,76 milijardi kuna, dok se na novoj listi nalazi 5.416 poduzeća s ukupnim dugom od 8,98 milijardi kuna.

Broj fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost i čija su dugovanja veća od 100 tisuća kuna, što je kriterij za javnu objavu, trenutno je 10.041, dok je njihov ukupni dug iznad 3,69 milijardi kuna. Od ljeta je tako lista obrtnika i samostalaca kraća za 500-tinjak dužnika, dok je njihov ukupni dug smanjen za 100-tinjak milijuna kuna. Građani na listu dužnika dospijevaju s dugom koji prelazi 15 tisuća kuna, a takvih je trenutno 72.434, dok njihov ukupni dug iznosi 9,75 milijardi kuna. Koncem srpnja 76,3 tisuće građana dugovalo je 9,89 milijardi kuna.

Tempo se s dugom većim od 320 milijuna kuna ponovo vratio na vodeću poziciju poduzeća dužnika potisnuvši PAN-Papirnu industriju čije je dugovanje u tromjesečnom periodu sa 155 milijuna skočilo na gotovo 158 milijuna kuna. Na vodećim pozicijama dužnika pravnih osoba, koje duguju više od 300 tisuća kuna, i dalje su Euro-Market, Tvornica električnih žarulja te Nogometni klub Šibenik.

Zadnjeg dana srpnja prošle godine prvi put je objavljena lista poreznih dužnika na kojoj se našlo 102.370 poduzeća, obrta, samostalaca i građana s dugom od gotovo 30 milijardi kuna. Danas je na listi 14.479 dužnika manje, a ukupni dug smanjen je za 7,54 milijarde kuna.

Prve dvije pozicije na listi građana dužnika još od prve objave čvrsto drže Zvonimir Stančić s trenutnim dugom od gotovo 67,3 milijuna kuna i Albino Jurman, čiji je dug dosegnuo 40,9 milijuna kuna. No, Alen Bubalo, koji je do ljeta držao treću poziciju građana dužnika, svoj je dug ili reprogramirao ili vratio.

Letimičan pregled liste građana dužnika pokazuje da je od ljeta, između dva ažuriranja listi, porastao broj stranih državljana koji duguju uglavnom porez na promet nekretninama. No, dok je ljetošnja lista govorila o dugovanjima do najviše 20-ak tisuća eura, sada se ta dugovanja penju i do 30-ak tisuća eura.  

Što se tiče fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost na vrhu je i dalje Mirko Rapaić, s dugom od 46 milijuna kuna, što je oko pet milijuna kuna više nego prije godinu dana i tri mjeseca kada je lista prvi put objavljena. Drugoplasirani je Jozo Primorac s dugom od 13 milijuna kuna. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, pak, još uvijek nije uspjelo postići dogovor s ministrom financija Slavkom Linićem oko duga nastalog u razdoblju od 2005. do 2012. godine. Sada je taj dug već narastao na 14 milijuna kuna (u srpnju je bio 12,3 milijuna), a riječ je o obaveznim doprinosima za mirovinsko i zdravstveno osiguranje učenika i studenata na praktičnoj nastavi. (G. GALIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter