Linić: Imam posla sa sve više luđaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar financija Slavko Linić u intervju za Media servis oštro je reagirao na kritike i rasprave oko prisilne naplate poreznih dugovanja rekavši da su one "najveća glupost i najgluplja rasprava" koju sluša u zadnje vrijeme.

"Dužnicima smo dali tri reprograma, niz mogućnosti dogovora, otpis ako plate odjednom, predstečajne nagodbe i sada je gotovo", poručio je Linić na upit o reagiranju HOK-a da limit za ovrhu bude dug od 30 tisuća kuna. "Da li shvaćate koja je Hrvatska država i koje polemike mi vodimo? Velimo: ne morate platiti 30.000 kuna poreza. Tko je lud u ovoj državi? Ja zaista kao ministar imam posla sa sve više luđaka, jer to nisu normalne komunikacije, to nisu normalni razgovori", kazao je Linić ističući kako se porez mora platiti.

"Mogli su ugovoriti otplatu. Ali reći da ne naplaćujemo 30.000 kuna, ja zaista ne mogu doći k sebi", rekao je podsjetivši da je i obrtnicima bila ponuđena predstečajna nagodba, baš kao i velikim poduzećima i odbacivši kritike da 'velikima' oprašta milijune, a 'male' ostavlja bez posla.

Linić je ustvrdio i kako predviđeno povećanje međustope PDV-a (sa 10 na 13 posto) za neke proizvode i usluge neće dovesti do porasta cijena. "Kod nas se uvijek krivo tumači, svi govore veća cijena. Laž. Ne mora biti veća i ne treba biti veća iz jednostavnog razloga jer svi oni koji su radili na međustopi imaju dovoljno prostora da smanje svoje dohotke i da na taj način plate veću obvezu, a da ne diraju cijene", rekao je. Dodao je da se zaboravlja da dolazi konkurentna ponuda izvana, te zaključio kako neće biti dizanja cijena.

U vezi negativne reakcije stambenih štedionica na predviđeno ukidanje državnih poticajnih sredstava na stambenu štednju, ministar financija im je poručio neka počnu graditi stanove. "Neka počnu jednostavno štednju pretvarati u novi stambeni prostor, neka nađu model, možda se predomislimo, ali do tada financirati štednju da bi netko imao veću kamatu na štednju, to neka zaborave", poručio je Linić u intervju za Media servis.

Demantirao je da u listopadu putuje u SAD po novo zaduženje. "Idem na godišnju skupštinu Svjetske banke i MMF-a, a zaduženje neću tražiti prije studenoga", kaže Linić i procjenjuje da će kamata biti veća od 6 posto. Dugove moramo pokriti i to je sva filozofija, ponovio je.

Objašnjavajući eksploziju deficita rekao je kako je "eksplozija uvijek posljedica podmetnute tempirane naprave". "Kada promatramo hrvatsko gospodarstvo, to je peta godina bez rasta, a istovremeno imamo dva velika troška na koja nismo mogli utjecati - ulazak u Europsku uniju 4,7 milijardi kuna i 2,5 milijarde kuna više kamata jer neprekidno rastu krediti", naveo je Linić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter