Lijek za multipli mijelom uvršten na HZZO listu


Lijek lenalidomid uvršten ja na listu lijekova HZZO-a i od 21. listopada postaje dostupan oboljelima od multiplog mijeloma u Hrvatskoj, za liječenje nakon trećeg relapsa/progresije bolesti, priopćila je danas udruga MijelomCRO.

Riječ je o jednom od novijih imunomodulacijskih lijekova (koji djeluju protiv tijeka bolesti). "Izvanredna je to vijest za bolesnike s multiplim mijelomom, no još smo daleko od idealnog", izjavila je Mira Armour, izvršna direktorica udruge MijelomCRO, koja njezinu poruku prenosi u priopćenju.

"Već se dvije godine borimo da bolesnici u Hrvatskoj dobiju najsuvremeniju terapiju. Konačno smo na pravom putu da to i postignemo. Najprije smo 1. siječnja 2013. uspjeli proširiti korištenje lijeka bortezomiba (Velcade®) na 2. liniju tj. nakon povratka bolesti poslije prve terapije", ističe Armour.

Napominje kako će se lenalidomid koristiti u trećoj liniji (u EU je u drugoj liniji) i to nakon korištenja bortezomiba, ako isti ne pokaže učinak ili prestane djelovati.

Multipli mijelom (MM) je karcinom plazma stanicama koje se nalaze u koštanoj srži, a predstavljaju dio imunološkog sustava. Ulazi u skupinu rijetkih bolesti, a procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 600 oboljelih. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter