Kujundžić: Nisam protiv trećeg entiteta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednički kandidat Milan Kujundžić poručio je u ponedjeljak da nije protiv trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini, ali, istaknuo je, "BiH ne treba još dva entiteta koji bi bili stvoreni i funkcionirali po uzoru na Republiku Srpsku" jer to bi značilo definitivnu potvrdu raspada BiH kao države i legalizaciju srpskih osvajanja.

Hrvatski predsjednički kandidat Milan Kujundžić predložio je u nedjelju u Mostaru da se BiH preustroji po belgijskome ili švicarskom modelu s punom jednakopravnošću triju naroda i priključi Europskoj uniji. "Ovdje postoje u nacionalnome smislu tri entiteta, ali se zlorabi s time da se BiH pocijepa u tri male države. Tri male državice nisu sigurno rješenje. To je zapravo korijen zla i nestanka BiH", rekao je Kujundžić u izjavi novinarima u nedjelju u Mostaru. U ponedjeljak je priopćenjem objasnio na što je mislio.

"Ono što sam zapravo poručio jest da ja nisam protiv novih entiteta, a ponajmanje onog koji bi nedvojbeno osiguravao status i prava Hrvata u BiH, već da BiH ne treba još dva entiteta koji bi bili stvoreni i funkcionirali po uzoru na Republiku Srpsku, jer to bi značilo ne uvod u raspad, već definitivnu potvrdu raspada BiH kao države i potpunu legalizaciju srpskih osvajanja", priopćio je Kujundžić.

"Hrvati jesu i moraju ostati konstitutivan narod na području cijele BiH, njima pripada cijela BiH, što vrijedi i za druga dva naroda, bez obzira na to koliko entiteta u njoj postojalo i bez obzira na to koliko Hrvata preostalo", ističe predsjednički kandidat Hrvatske zore. "Bez jednakopravnosti Hrvata u svakom kutku BiH, bez obzira na broj entiteta, BiH ostaje trajni izvor nestabilnosti, koji ugrožava budućnost i prosperitet RH. Uz dužno poštovanje suverenitetu susjednih država, Hrvatska više neće šutjeti i gledati dok se iseljavaju Hrvati iz BiH", poručio je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter