Kujundžić: Josipovićeva izjava za svaku osudu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednički kandidat i predsjednik Hrvatske zore Milan Kujundžić na današnjoj je konferenciji za novinare osudio izjavu predsjednika Republike Ive Josipovića o "plavim kuvertama" te ga prozvao i za plagiranje njegova (Kujudžićeva) izraza Druga Republika.

"Josipovićeva izjava o plavim kuvertama je za svaku osudu i predsjednik Republike u odlasku se treba ispričati - ne meni jer ćemo imati prilike razgovarati, već hrvatskom narodu i svim liječnicima u zdravstvu", kazao je Kujundžić. Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u nedjelju je u Zaboku izjavio kako rado prihvaća poziv jednog od svojih predsjedničkih protukandidata Milana Kujundžića da mu dođe na besplatan liječnički pregled u bolnicu, ali i dodao kako se nada da pritom neće morati donositi "nikakve plave kuverte".

Podsjećajući na Josipovićevu operaciju rekonstrukcije očnog kapka koju je na zagrebačkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) Rebro u siječnju, na račun HZZO-a, obavio kirurg iz Njemačke Milimir Ninković, Kujundžić je kazao da je time Josipović, kao prvi čovjek u državi, pokazao što misli o hrvatskom zdravstvu, liječnicima i državi.

"To je ružni presedan kakav nitko nije napravio. Tada se narugao i svim Hrvatima koji plaćaju zdravstveno osiguranje, liječnicima i zdravstvenom sustavu, a sada je to s predumišljajem opetovao", istaknuo je. Naveo je i da takvu jednostavnu operaciju zna izvesti svaki specijalizant na drugoj godini oftamologije i plastične kirurgije te najmanje sto hrvatskih liječnika.

Napominjući kako je plagijat krimen Kujundžić je predsjednika Josipovića pozvao da se ispriča za plagiranje i korištenje njegova izraza "Druga Republika" koji koristi više od godinu dana. Drži i kako predsjednik Josipović kao znanstvenik dobro zna da kada se uzimaju nečije misli i riječi tada se treba i citirati o kojem se autoru radi.

"Baš na dan kada objavljujem svoju predsjedničku kandidaturu predsjednik na odlasku sjeti se govoriti o Drugoj Republici Hrvatskoj", naglasio je. Paradoksom smatra da se Josipović toga izraza nije sjetio sam već je zbog toga platio agenciju Ipsos Puls. Neobičnom drži činjenicu da je "predsjednika na odlasku" nakon pet godina agencija morala naučiti da u zemlji nema demokracije, zakonitosti, da su određene grupacije uzurpirale ovlasti naroda, da u zemlji postoje kriminalne radnje te je spremna za Drugu Republiku Hrvatsku. "U tom smislu sam mu u šali ponudio pregled pred kamerama pozivajući ga time na dijalog i razgovor u nadi da će ga Josipović prihvatiti", rekao je Kujundžić koji smatra da Josipović sada nema s kim razgovarati osim s njim.

"Josipović je shvatio da je Milan Kujundžić taj koji će ga poslati u povijest", ustvrdio je. Izrazivši nadu da će se zbog tog plagijata predsjednik Josipović ispričati, Kujundžić je kazao da se samo šalio kada je rekao da će ga zbog toga tužiti ZAMP-u. "Neka kaže da je prepisao jer se i kopije danas u svijetu prodaju i na njima se zarađuju novci. Samo se kaže da je to kopija a ne originalni proizvod", istaknuo je. Predsjednik Republike Ivo Josipović u subotu je predstavio rezultate istraživanja koje je za njega provela agencija Ispos Puls.

"Želimo li provesti ozbiljne društvene promjene moramo naučiti da je Sabor mjesto za dogovore, a ne samo za političke sukobe. U narednih godinu dana u Saboru morat će se definirati temelji novog društvenog ugovora koji će stvoriti pravedniju i uspješniju Hrvatsku. Drugu Republiku, ako hoćete", kazao je Josipović u svom izlaganju. Osvrćući se na savjet, kako je rekao, predsjednika na odlasku, da u veljači ide raditi u bolnicu što zna jer je dobar doktor, Kujundžić je Josipoviću savjetovao da se nakon izbora za predsjednika vrati raditi ono što zna i neka se vrati "ili u Posmrtnu pripomoć ili u ZAMP". Upitan o hapšenju zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Kujudžić je rekao da za vrijeme trajanja pravosudnih procesa ne bi se trebalo izricati nikakve osude ili presude. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter