Konferencija: Novinarske slobode upitne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakladnici nerijetko koristeći medijske slobode realiziraju svoje ekonomske, klijentelističke, pa čak i koruptivne interese, presudan je utjecaj mreže oglašivača na vlasnike medija, a novinarske slobode postaju upitnim jer se novinari samocenzuriraju kako ne bi išli preko granica koje označuje njihov gazda "biznismen", rečeno je na današnjoj konferenciji o medijima i medijskom okruženju u šest zemalja jugoistočne Europe.

"U vremenu posvemašnje tabloidizacije, jedan je od glavnih problema našeg novinarstava kako pridobiti privatne medije da se bave ozbiljnim novinarstvom i da temama izražavaju javni interes. Tamo gdje dominiraju privatni interesi vlasnika, nerijetko nema javnog interesa - tamo dominiraju interesi ekonomske i političke elite", ustvrdio je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka.

Istaknuvši da je u Hrvatskoj u posljednjih šest godina izgubljeno više od 30 posto novinarskih radnih mjesta, Duka je rekao da se novinari i javnost zadnja dva desetljeća pribojavaju jačeg utjecaja politike u oblikovanju medijskog sustava i utjecaja na medije, prije svega zbog nasljeđa socijalizma i posvemašnjeg nadzora dugovladajućeg HDZ-a nad privatiziranim medijima u 90-tim godinama.

Duka se osvrnuo i na fizičke napade na novinare u regiji napomenuvši da je situacija u Hrvatskoj, što se toga tiče, nešto bolja. Čuvari demokracije - novinari u zadnje vrijeme su iznimno ugrožena profesija u cijeloj Europi, a posebno u jugoistočnoj Europi - ugroženi su i fizički, ali prije svega socijalno, upozorio je.

Novinari su ugroženi zato što u velikoj ekonomskoj krizi i krizi novina gube posao, smanjuju im se plaće, sve ih je više izvan redovnog radnog odnosa, u različitim su oblicima honorarne suradnje koji su u Hrvatskoj, ali i na prostoru cijele regije, veoma nesigurni i mogu se prekinuti istog trena.

"Cijelo društvo mora čuvati čuvare demokracije - novinare, ali društvo katkad mora znati zaštititi i demokraciju od njezinih čuvara, ne od samih novinara nego neprimjerene moći vlasnika", poručio je Duka.

Izvršni direktor Partnerstva za društveni razvoj Munir Podumljak kao zajednička goruća pitanja zemalja u regiji naveo je nepostojanje sistematiziranih podataka o medijima - o vlasničkoj strukturi, tržišnim udjelima medija, udjelu pojedinih oglašivača, financiranju medija iz javnih izvora, te učinku regulatornih i nadzornih tijela i njihovih odluka. Sposobnost društva da odgovori na izazove demokracije proporcionalna je integritetu medijske scene.

"Pluralizam medija bez učinkovitih mehanizama ne rješava pitanje klijentelizma. Boriti se protiv klijentelizma u medijima znači boriti se za priliku da se društvo izvuče iz opće zarobljenosti u netransparentni privatni interes", rekao je Podumljak. Konferencija je dio projekta "Odgovor građana na klijentelizam u medijima (MEDIA CIRCLE)", koji financira europski IPA CSF program. Cilj projekta je uspostaviti neovisan, održiv i višeslojan međudržavni mehanizam za aktivno praćenje medijskih politika u jugoistočnoj Europi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter