Klikom miša stiže i kauč na kućnu adresu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otkako je Hrvatska postala članicom EU, kupovina robe putem eBaya i ostalih internetskih trgovina se udvostručila, zbog činjenice što su sve pošiljke iz zemalja EU oslobođene carine i PDV-a. No valja biti oprezan prilikom narudžbe jer popratni troškovi mogu premašiti vrijednost proizvoda, pa čak i biti skuplji od domaćih trgovina.

Prilikom kalkulacije ukupne cijene mora se obratiti pozornost na nekoliko detalja. Prije svega o poštarini (shipping), koja se plaća zajedno s proizvodom prodavaču i jasno je istaknuta uz cijenu proizvoda. Također, valja voditi računa o zemljama u koje se roba šalje, što također piše uz svaki proizvod. Ako je uz proizvod oznaka "worldwide", isporučuje se po cijelom svijetu.

Sljedeće je porijeklo robe, odnosno lokacija prodavača. Ako je prodavač iz EU, dodatnih troškova izuzev poštarine nema, no kada se kupuje roba iz zemalja izvan EU-a, od carine i PDV-a oslobođene su pošiljke vrijednosti do svega 22 eura, što isključuje alkohol, duhan i parfeme. Ukoliko je pošiljka vrijednosti do 150 eura, dakle riječ je o isključivo vrijednosti proizvoda, a ne i plaćenoj poštarini za njega, oslobođena je carine, ali se na njezinu vrijednost plaća PDV.

Valja još istaknuti i kategoriju darova. Kada fizičke osobe izvan EU-a šalju fizičkim osobama u Hrvatskoj paket s oznakom poklona, carine i PDV-a oslobođene su pošiljke vrijedne do 45 eura.

Poneki internetski portali za kupovinu nemaju uključenu poštarinu, stoga kupac mora sam voditi računa koliko će ga pošiljka na kraju koštati. Prema poštanskim tarifama cijene paketa dijele se u nekoliko kategorija. Primjerice, paketi težine od 5 do 10 kilograma iz zemalja EU-a u kategoriji "Paket ekonomičan" koštaju 270, dok iz primjerice Kine ista se pošiljka plaća 500 kuna. U slučaju da je riječ o predmetima do jednog kilograma, poštarina za EU iznosi u spomenutom paketu 120, odnosno 180 kuna za ostale zemlje. Na internetskim stranicama Hrvatske pošte objavljene su detaljne cijene poštarina uz niz ostalih usluga. 

Osim sitnica zanemarive cijene, kupci putem interneta mogu kupovati i namještaj. Svjetski poznati proizvođač namještaja IKEA također svoje proizvode oglašava na najpoznatijoj internet trgovini. Kupci putem svoje kreditne kartice, odnosno Paypal računa mogu uz nekoliko klikova kupiti komodu ili novi kauč. Jedino što moraju pripaziti je da naručuju predmete iz Europe s obzirom da Ikea ima svoje centre u cijelom svijetu.

Nakon narudžbe, kroz sljedećih 15-ak dana na kućnu adresu stiže obavijest da je roba stigla u glavni poštanski, odnosno carinski terminal u Zagrebu, a u kojoj su navedene detaljne upute o preuzimanju. Za pošiljke izvan EU-a od kupca se traži da predoči račun koji za kupljeni proizvod stiže putem e-maila, te isti faksira u carinski ured kako bi se moglo obaviti carinjenje predmeta.

Najskuplja je varijanta ukoliko je kupac naručio proizvod iz zemalja izvan EU-a čija vrijednost premašuje 150 eura jer tada će platiti carinu i PDV, ali i otpremničke usluge. (K. TADIJIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter