Karamarko: Domoljublje je borba protiv siromaštva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je danas da je za HDZ domoljublje borba protiv siromaštva i nezaposlenosti te borba za svako radno mjesto, rast i napredak.

- Nakon Domovinskog rata i oživotvorenja sna o slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj, nakon mukotrpnih pregovora i ulaska u EU, pred nama je još jedan povijesni cilj - razvijena, snažna, ekološki osviještena, moderna i aktivna Hrvatska, članica EU-a, poručio je Karamarko na početku HDZ-ova skupa o investicijskim potencijalima Hrvatske.

Na skupu domaći i strani stručnjaci razmatraju zašto Hrvatska nije privlačna za ulaganja i poslovanje te što treba učiniti da bi se privukao kapital i potaknulo sitno i srednje poduzetništvo.

Ističući da neće pristajati na kompromise, Karamarko je rekao da će, čim HDZ preuzme odgovornost, Vlada i državna administracija morati postati dio rješenja, a ne ključni problem, kao sada. "Da je sadašnja Vlada problem, najočitije je na primjeru neiskorištavanja novca iz fondova EU-a", kazao je.

Obećao je da će, kada HDZ dođe na vlast, stvoriti potrebne regulatorne okvire za razvoj socijalno-tržišnog gospodarstva, omogućiti punu poduzetničku slobodu i privatnu inicijativu, ali i štititi ugrožene i siromašne.

Upozorivši na problem velikog broja nezaposlenih, posebice mladih, te kontinuirani pad BDP-a i nedostatak investicija, Karamarko je optužio Vladu da ne radi svoj posao te da je digla ruke od gospodarstva.

- Vodeći ljudi države i aktualne vlasti ne brinu o kreditnom rejtingu države ili standardu građana, već o svom predizbornom rejtingu", ustvrdio je.

Za razliku od njih HDZ ima plan razvoja zemlje i viziju budućnosti, kaže Karamarko te dodaje da HDZ neće smanjivati zdravstveni doprinos pa ga vraćati na staro, davati subvencije pa ih rezati, privlačiti investicije, a nakon toga ih zaustavljati te pokretati mjere za zapošljavanje mladih, a onda ih ukidati.

- Stabilnost, povjerenje i sigurnost moraju biti naša svakodnevica i na taj način ćemo vratiti povjerenje financijskih institucija te poboljšati kreditni rejting, poručio je. Time će se, smatra, poduzetnicima osigurati niže kamate, vratiti investitori i osigurati veća ulaganja.

Predsjednik HDZ-a naglašava da treba prekinuti kontinuirani pad gospodarske aktivnosti, poticati rast i oporavak industrijske proizvodnje te pokrenuti reindustrijalizaciju.

Najavio je da će HDZ dužnu pažnju posvetiti energetici i energetskoj neovisnosti, što može biti zamašnjak razvoja zemlje. Također, pokrenut će projekt navodnjavanja radi smanjenja uvoza prehrambenih proizvoda, ali i otvaranja novih radnih mjesta.

Karamarko kaže da su pripremili reformu državne uprave i prijedloge smanjenja poreznih davanja.

- Malim poduzetnicima omogućit ćemo da plaćaju PDV tek nakon što naplate vlastite račune, a poduzetnike ćemo osloboditi davanja za svako novootvoreno radno mjesto, rekao je.

Naglasio je da će kroz investicije graditi potporne institucije i javnu infrastrukturu potrebne za razvoj malog i srednjeg poduzetništva i poljoprivrede.

- Naš plan su efikasne investicije koje ćemo financirati iz europskih fondova, koncesija i drugih stranih ulaganja, koje neće podizati razinu duga, kazao je Karamarko. Također će iskoristiti potencijal hrvatskih iseljenika kojima je sustavno onemogućavano ulaganje u zemlju.

Predsjednik HDZ-a za jesen je najavio investicijsku konferenciju na kojoj će predstaviti HDZ-ov desetogodišnji investicijski program s posebnim naglaskom na energetici, industriji i razvoju turizma.

Zastupnik u njemačkom Bundestagu Klaus-Peter Willsch ocijenio je vrlo bitnim za uspjeh izlaska iz krize smanjenje javne uprave. HDZ-ovcima je poručio da u predizbornoj kampanji ne obećavaju posao u javnoj upravi, a kada dođu na vlast, da tamo ne zapošljavaju svoje prijatelje i rođake.

- Jako je važno smanjiti javnu upravu koja bi trebala ići na dijetu, biti vitka i poletna, kazao je Willsch.

Također je upozorio na važnost uloge hrvatske dijaspore u razvoju zemlje, rekavši da taj potencijal treba što više iskorištavati. "Dijasporu treba mobilizirati u izgradnji i obnovi zemlje", kazao je Willsch.

Naglasivši da se sada zemlja nalazi u stanju beznađa, ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta Srećko Prusina istaknuo je da je Hrvatska 90-ih imala domoljublje i nacionalni patriotizam, a sada joj treba ekonomski patriotizam. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter