Kampanja "Prijavi zločin iz mržnje" nad LGBT osobama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dijeljenjem letaka s pozivom "Prijavi zločin iz mržnje" počela je danas nacionalna kampanja poticanja lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba (LGBT) da prijave nasilje kojem su izložene zbog spolne orijentacije ili rodnoga identiteta.

Kampanja, koja će trajati do kraja travnja, dio je projekta "Suzbijanje homofobičnih i transfobičnih zločina iz mržnje", koji provode udruge Kontra i Iskorak u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i uz financijsku potporu Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske, rečeno je danas na konferenciji za novinare na kojoj su projekt, uz aktiviste, predstavili ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i nizozemska veleposlanica Stella Ronner-Grubačić.

U sklopu kampanje održat će se javne akcije u Osijeku, Puli, Splitu i Zagrebu, gdje će biti postavljeni plakati i dijeljeni letci. Uz telefonske brojeve policije i pravnog tima Iskoraka i Kontre, njima se poziva LGBT osobe da se informiraju, prijave zločin iz mržnje i bore se za svoja prava.

Zločin iz mržnje kazneno je djelo počinjeno zbog nečije spolne orijentacije ili rodnog identiteta, a od 2006. uvedeno je u hrvatski kazneni zakon, istaknula je Sanja Juras iz Kontre.

Ministar Ostojić poručio je da će svi takvi slučajevi biti obrađeni. "Poruka je da se ne smijete ustručavati. Zločin iz mržnje moguće je suzbiti samo ako ga se prijavljuje i sankcionira. Hrvatska policija odnedavno je posebno educirana o zločinima iz mržnje nad LGBT osobama, što je postalo dijelom kurikuluma na Visokoj policijskoj školi", istaknuo je Ostojić.

Nizozemska veleposlanica Ronner-Grubačić, govoreći o iskustvima svoje zemlje, rekla je da je policija u Amsterdamu formirala posebne jedinice "ružičasto u plavom", kojima se mogu obratiti takve osobe. Radi sigurnijeg okruženja za sve građane, istaknula je spremnost Policijske akademije u Nizozemskoj na suradnju s hrvatskom policijom na suzbijanju nasilja nad LGBT osobama.

Nakon završetka konferencije za medije počelo je dijeljenje SOS letaka (s uputama i kontakt-brojevima policije i pravnih timova) građanima na središnjem zagrebačkom trgu. Leci će ovoga mjeseca biti dostupni i na drugim javnim mjestima - u kafićima, klubovima, knjižarama, ali i u policijskim postajama diljem Hrvatske. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter