Josipović za što brži početak gradnje Pelješkog mosta

Ivo Josipović (Tomislav Kristo / CROPIX)
Ivo Josipović (Tomislav Kristo / CROPIX)

Predsjednik Republike Ivo Josipović pozvao je danas na što brži početak izgradnje Pelješkog mosta i pripadajuće infrastrukture te dovršenje pregovora o Jadransko-jonskom autoputu kao strateških razvojnih projekata Republike Hrvatske, kao i na zajedništvo oko strateških projekata razvoja Hrvatske koji često nadilaze mandat jedne Vlade.

Apsolutni prioritet Hrvatske i svake njene Vlade mora biti infrastrukturno, a posebno prometno povezivanje cijele zemlje, poručuje Josipović u priopćenju. Povezivanje Dubrovnika, Pelješca, Korčule, Lastova i drugih dijelova juga Hrvatske jedino je jamstvo njihova izlaska iz prometne i druge izolacije, njihova napretka i napretka cijele Hrvatske.

Zato je izgradnja Pelješkog mosta i odgovarajuće cestovne infrastrukture prioritet oko kojega se mora postići konsenzus građana i svih političkih stranaka, a domaće i EU izvore financiranja treba žurno usmjeriti tom cilju, ističe Josipović. Prioritet je, naglašava, i izgradnja Jadransko-jonskog autoputa koji će strateški promijeniti nabolje položaj Hrvatske, posebice jadranske Hrvatske. Trasu autoputa treba utvrditi sa zainteresiranim državama i financijerima da bude optimalna za hrvatske potrebe. Od tog projekta profitirat će i cijela regija, od Hrvatske do Grčke, a najviše Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija i cijeli jug Hrvatske, naglašava Josipović. Dubrovnik će s više pristupnih cesta biti povezan s autoputom. Uz to, autoput će vratiti život u dio Federacije BiH u kojem obitava dio hrvatskog naroda, napominje Josipović. Zbog toga su Pelješki most, brze ceste i autoput komplementarni projekti koji se ne isključuju, već međusobno upotpunjuju, poručuje Predsjednik Republike. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter