Josipović za očuvanje neposrednih izbora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednički kandidat Ivo Josipović ponovno se u ponedjeljak zauzeo za očuvanje neposrednih izbora za Predsjednika Republike, a ako bi nekoj političkoj stranci palo na pamet da takav izborni sustav mijenja, najavio je kako bi se uz pomoć referenduma borio da do toga ne dođe.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućem izboru Predsjednika u Hrvatskom saboru, što se najavljuje iz HDZ-a, Josipović je ustvrdio kako bi to bilo "nasilje nad demokracijom i nad građankama i građanima", jer ankete pokazuju da čak 94 posto građana želi Predsjednika birati neposredno. Ako bi predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko za takvu ideju prikupio potrebnu većinu u Saboru, Josipović najavljuje da bi u tom slučaju inicirao referendum, za koji vjeruje da bi prikupio dovoljno potpisa, i "srušio takvu nakaradnu ideju".

"Neki uspoređuju kancelarski sustav u Njemačkoj s mogućim kancelarskim sustavom u Hrvatskoj, ali vidite kako se ponaša gospodin Karamarko i kako prakticira demokraciju. Jasno je da niti je, nažalost, naša demokracija njemačka demokracija, a još manje je gospodin Karamarko kancelarka Merkel", rekao je Josipović.

Na upit od kojih predsjedničkih ovlasti Josipović ne bi želio odustati, odgovorio je kako "ne zna što bi se još sada moglo smanjiti". To bi značilo potpuno otkloniti ulogu Predsjednika i vjerojatno bi značilo birati ga u Saboru, a to bi bilo potpuno besmisleno, poručio je Josipović. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter