Josipović:Ustavne promjene temelj gospodarstva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tijekom obilaska štandova na karlovačkom Božićnom sajmu, kandidat za predsjednika Ivo Josipović rekao je da ni obrtnicima i poljoprivrednicima niti mnogim drugima nije lako, ali je izrazio nadu da će doći bolja vremena i poručio da je on s tim u vezi predložio ozbiljnu reformu i promjenu Ustava, koja bi trebala biti temelj reformi i gospodarstvu 21. stoljeća.

Za prigovore koje dobija iz suparničkih izbornih stožera da je ustavnu reformu mogao provesti u svom prvom petogodišnjem mandatu, Josipović je rekao da je pregovore za ulazak u Europsku uniju trebalo završiti po istom pravnom okviru po kojem su započeli i da bi mijenjanje Ustava tijekom pregovora značilo bi da oni započinju nanovo. Ali sada je, rekao je, pripremio ustavnu reformu s grupom najistaknutijih ustavnih pravnika, a slijede rasprave i procedura u Hrvatskom saboru.

"Vidjet ćemo kako će se stranke odnositi prema prijedlogu ustavne reforme, pa ako ne bude išlo, razmišljam i o referendumu", rekao je Josipović.

Na novinarsko pitanje zašto nije do sada sazvao ni jednu sjednicu Vlade da bi ukazao na lošu gospodarsku situaciju, odgovori je kratko: "Nisam sazivao i neću sazivati ni u drugom mandatu iz razloga što ne mogu to po Ustavu. Gospoda iz HDZ-a bi mogli malo prolistati postojeći Ustav, naučiti nešto i onda prigovarati".

"Iako je naporno, uživam u kampanji i u susretima s građankama i građanima, a posebno mi je drago kada srećem neke ljude koje sam ranije sretao, pa i u prvoj kampanji, jer mi je drago vidjeti one koji relativno uspješno nastavljaju sa zelenom poljoprivredom", rekao je Josipović.

Glasnogovornica Josipovićeve predsjedničke kampanje Mladenka Šarić potvrdila je Hini demantij Zagorske demokratske stranke na Josipovićevu izjavu da ima potporu i te stranke, rekavši da se radilo o pogrešci u emisiji u živo na jednoj televiziji.

"Gospodin Josipović je doista rekao da ga podržava Zagorska demokratska stranka, što je bilo pogrešno, a mislio je pri tom na Međimurski demokratski savez. Ali od toga ne treba raditi neku veliku priču. Ivo Josipović stvarno nema potrebu prisvajati ničiju potporu jer ga podupiru sve stranke Kukuriku koalicije, ORaH i puno umirovljeničkih stranaka iz cijele Hrvatske", rekla je Šarić.

Dodala je da je Međimurski demokratski savez jedna od sedamnaest stranaka koje podržavaju predsjednika Josipovića za drugi mandat, da su sve one to učinile samoinicijativno uz odluku svojih središnjih stranačkih tijela i da su sve potpore verificirane sukladno zakonu i potvrđene kod javnog bilježnika. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter