Josipović u Umagu: Postoje i druga rješenja za Inu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Donatorska večer «Hrvatska bez mina» na kojoj su se prikupljala sredstva za razminiranje područja Parka prirode Kopački rit održana je večeras u umaškom hotelu Melia Coral u sklopu jubilarnog 25. Croatia Opena.

Akciju pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića zajedno organiziraju Vegeta Croatia Open Umag i Zaklada za humanitarno razminiranje «Hrvatska bez mina», a u dosadašnje tri godine prikupljene su 642 tisuće kuna. Time se prve godine financirala edukacija poljoprivrednog stanovništva o opasnosti od mina, a u iduće dvije godine razminiran je okoliš rodne kuće slavnog znanstvenika Nikole Tesle u Smiljanu. Ovoga se puta sredstva prikupljaju za razminiranje dijela sjevernog područja Kopačkog rita gdje se nalaze staništa ptica i turističke rute.

Đurđa Adlešič, upraviteljica zaklade «Hrvatska bez mina» kazala je da će se razminiranje Kopačkog rita sufinancirati iz fondova EU-a te ponajviše državnog proračuna, ali da će tome pomoći i ova donatorska večer. Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić kazao je da je njegova županija jedna od minski najzagađenijih, ali da je dosad uspješno razminirana gotovo polovica minski sumnjivog područja odnosno 87 četvornih kilometara, pri čemu se na PP Kopački rit odnosi čak 21 četvorni kilometar preostalog minski sumnjivog područja.

Ravnateljica Vladina Ureda za razminiranje Dijana Pleština i predsjednik Ivo Josipović zahvalili su se dosadašnjim donatorima, a Josipović je podijelio zahvalnice gospodarstvenicima. Koliko se sakupilo novaca na ovoj donatorskoj večeri, doznat će se naknadno.

Upitan da komentira zasad neuspjele pregovore između Vlade RH i tvrtke MOL, Josipović je rekao: - Riječ je o velikim i važnim interesima. Ina je strateška firma za hrvatsko gospodarstvo, bez obzira na vlasničke udjele. Imam puno povjerenje u Vladu i njen pregovarački tim. U platformi su zacrtani oni interesi i ciljevi koji se žele ostvariti i nadam se da će to tako i biti.

Tračkom optimizma nazvao je najavu financijske agencije S&P koja je najavila da neće Hrvatskoj smanjivati kreditni rejting te neke najave rast BDP-a i dodao da postoje pozitivni pokazatelji kao što su porast proizvodnje i izvoza, ali da ima i nekih lošijih. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter