Josipović: Trebamo "Drugu Republiku"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska je klijentelistička država, i zato trebamo Drugu Republiku, poručio je jučer predsjednik Republike Ivo Josipović. Poziv za sveobuhvatnom ustavno-institucionalnom reformom uputio je predstavljajući istraživanje javnog mnijenja koje je pokazalo dramatično nepovjerenje građana u političke stranke i institucije, kao i želju javnosti za temeljitim reformama.

Prema tom istraživanju, koje je Ured predsjednika naručio od agencije Ipsos plus, 76 posto građana želi učinkovitiju unutarstranačku demokraciju. 80 posto podržava ih preferencijalno glasovanje, a 95 posto suspenziju saborskog zastupnika pokrene li se protiv njega kazneni progon.

Osamdeset posto građana želi decentralizaciju države, a 65 posto njih državu bi podijelilo na pet do osam regija. Istodobno, 94 posto ispitanika podržava izravno biranje predsjednika države, a 87 posto ih se izjasnilo za prijedlog da predsjednik dobije ovlast vratiti zakon u saborsku proceduru.

Na osnovu tih nalaza, Josipović je održao važan programatski govor, u kojemu je govorio o "klijentelističkoj Hrvatskoj", sadašnjem Ustavu kao "tranzicijskome", o širenju birokracije u "prave društvene metastaze", te o potrebi "odlučne institucionalne, socijalne i tržišne reforme".

Tim je govorom Josipović argumentirao svoju inicijativu promjene Ustava, izjavljujući kako je njegova radna skupina uglavnom zgotovila nacrt, koji će predsjednik uputiti u javnu raspravu, a na proljeće bi trebao stići u Sabor. "U narednih godinu dana u Saboru morat će se definirati temelji novog društvenog ugovora koji će stvoriti pravedniju i uspješniju Hrvatsku. Drugu Republiku, ako hoćete", kazao je Josipović.

Brojni sudionici rasprave o istraživanju javnoga mnijenja pozdravili su Josipovićevu inicijativu, ali i upozorili na metodološke manjkavosti preopćenitih pitanja u istraživanju.

"Da ste građane pitali bi li trebalo povećati broj općina kako bi se vlast približila građanima, vjerojatno biste isto tako dobili konsenzualan potvrdan odgovor", objasnio je dekan Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek. Upozorio je na mogućnost da stranke u Saboru odbiju Josipovićevu ustavnu reformu, te istaknuo kako bi "bilo zabrinjavajuće" kada bi predsjednik u tom slučaju građane pozvao na referendum mimo stranačke volje. "Ne treba raditi protiv stranaka", kazao je Zakošek.

Psihologinja Mirjana Krizmanić ustvrdila je kako mnogi građani ne poznaju temeljne političke pojmove, zbog čega su potrebni "dobri informatori koji bi neobrazovan i zapušten narod obavijestili o elementarnim pojmovima", kakav je, na primjer, preferencijalno glasanje. (Boris PAVELIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter