Josipović: Nek Uskrs ojača nadu u bolju budućnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je danas čestitku svim hrvatskim građankama i građanima koji slave Uskrs, izrazivši želju da nadahnuće tog najvećeg kršćanskog balgdana ohrabri kršćane i ojača nadu u bolju budućnost.

"Katolicima, pravoslavnima, protestantima i ostalim kršćanima u Republici Hrvatskoj, kao i građankama i građanima koji slave Uskrs kao dio obiteljske tradicije i znak kulturnog identiteta, srdačno čestitam ovaj najveći kršćanski blagdan. Uskrs je blagdan koji simbolizira nadu, snagu, obnovu i novi početak. Želja mi je da u ovim vremenima duge i ozbiljne društvene krize, nadahnuće Uskrsa ohrabri kršćane i ojača nadu u bolju budućnost", navodi predsjednik u čestitki.

Želja mu je, dodaje, da ozračje Uskrsa dodatno potakne sve ljude dobre volje u Hrvatskoj na ustrajno promicanje univerzalnih vrijednosti u svakodnevnom obiteljskom i društvenom životu. Hrvatski predsjednik uputio je uskrsnu čestitku msgr. Želimiru Puljiću, nadbiskupu zadarskom i predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije, kardinalu Josipu Bozaniću, nadbiskupu zagrebačkom, episkopu dalmatinskom Fotiju, administratoru mitropolije zagrebačko-ljubljanske, te poglavarima protestantskih vjerskih zajednica.

Milanović: Uskrs za podsjećanje na istinitost poruka o ljubavi i snošljivosti

I premijer Zoran Milanović uputio je danas uskrsnu čestitku svim hrvatskim građankama i građanima koji Uskrs slave prema gregorijanskom i julijanskom kalendaru, u kojoj ističe kako je uskrsno vrijeme za podsjećanje o istinitosti poruka o ljubavi i snošljivosti.

"Blagdan Uskrsa vrijeme je samoispitivanja kršćana izloženih izazovima suvremenoga svijeta o svojoj ulozi u njemu, o osobnoj odgovornosti i vlastitome ponašanju. Vrijeme je to za podsjećanje o najvažnijim vjerskim, ali svejednako i svjetovnim načelima dobrote - o istinitosti poruka o ljubavi prema bližnjem i iskrenosti poruka o snošljivosti", navodi Milanović.

Držeći se punog značenja i smisla tih načela i poruka, ističe premijer, lakše ćemo i brže prevladati sva nerazumijevanja i teškoće koje nam donosi svakodnevica te zajedništvom i uzajamnošću izgraditi bolju budućnost za sve građane Republike Hrvatske.

"Želim vam da blagdanske dane provedete radosno i mirno, u krugu obitelji i prijatelja. Svim kršćanskim vjernicama i vjernicima, u ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno, želim sretan i blagoslovljen Uskrs!", zaključuje u čestitki.

Kardinal Puljić: Uskrs je blagdan nade

Blagdan Uskrsa podsjećanje je na to da ne smijemo biti obeshrabreni poteškoćama koje nas okružuju i s kojima živimo jer je Isus svojim uskrsnućem dao smisao svakoj našoj patnji i trpljenju, poručio je u petak u Sarajevu vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u svojoj uskrsnoj poslanici.

On je kazao kako je u današnjim vremenima u Bosni i Hercegovini prevladalo beznađe i tvrdnja kako tamo nema života pri čemu mnogi jednostavno pokušavaju pobjeći od stvarnosti. "Svojim beznađem trujemo javnost i druge obeshrabrujemo", upozorio je vrhbosanski nadbiskup dodajući kako se takva zatvorenost u ovozemaljaske interese i ideje pokazuje kao nerazumijevanje pravog smisla i poruke Isusova uskrsnuća. Upravo vjera u Krista, kazao je Puljić, pomogla je njegovim učenicima i u teška vremena komunizma, kada su bili sustavno izvrgnuti poruzi, pa nema razloga da se s tom vjerom ne živi i danas i uz oslanjanje na nju ne prevladaju poteškoće svakodnevice.

Ovim svijetom, poruka je kardinala Puljića, ne upravlja ni Europska unija ni SASD niti Rusija ni bilo koja druga ovozemaljaska sila, nego Bog koji je kroz žrtvu i uskrsnuće svog sina pokazao da nas ne trebaju plašiti ovozemaljske stvarnosti. Kardinal Puljić je cijelom svijetu i svim vjernicima zaželio mir uskrslog Krista i oslobođenje od svih grijeha kako bi se uz mirnu savjest širila radost zajedničkog života uz očuvanje dostojanstva čovjeka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter