Josipović: Dobro je na 2 godine zabraniti prodaju Ine

Ivo Josipović (M. MIJOŠEK)
Ivo Josipović (M. MIJOŠEK)

Predsjednik Republike Ivo Josipović dobrom je danas ocijenio neslužbenu najavu po kojoj bi međunarodni arbitri na dvije godine onemogućili prodaju udjela u INA-i.

"To je dobro jer u tom vremenu može se sve dobro sagledati i procijeniti koja je odluka najbolja", odgovorio je Josipović novinarima u Donjem Miholjcu. Pozdravio je ideju da se strancima, koji investiraju određeni iznos u Hrvatsku, dodjeli hrvatsko državljanstvo, ocijenivši da je i to jedan od načina da se privuku strani investitori. Hrvatska, rekao je, poput drugih država mora nuditi pogodnosti onima koji u njoj žele raditi i živjeti.

"Ne treba se bojati mafije i onih koji nisu dobro došli u Hrvatsku, jer o procesu dobijanja državljanstva nadzor vode službe koje su za to zadužene", rekao je predsjednik. Ustvrdio je kako se neće smanjivati ulaganje države u obranu.

"Čak što više treba vidjeti kako pomoći daljnjem razvoju obramenih snaga", rekao je predsjednik Josipović. Obrambenim je snagama zahvalio na požrtvornosti, jer su se dokazali u nizu prirodnih katastrofa i ostalim situacijama kada je potrebna njihova pomoć.

Na najave iz Vlade da će se mijenjati porez na dohodak, kako bi se povećale plaće, predsjednik je rekao kako je dobro došla svaka pomoć najugroženijima, ali da detalje ne zna. Već iznesene stavove o protukandidatkinji na predsjedničkim izborima Kolindi Grabar Kitarović nije htio dodatno pojašnjavati. Poručio je da nije u predsjedničkoj kampanji, već je došao posjetiti donjomiholjački kraj. Istaknuo je kako taj kraj ima dobre razvojne perspektive, a na državi je da mu zakonskim mjerama pomogne u segmentima koji su kočnica razvoju.

Josipović se sastao s gradonačelnikom Donjeg Miholjca Zoranom Kovačem i njegovim suradnicima koji su ga izvijestili o problemima lokalne samouprave. Kovač je važnim ocijenio nastavak izgradnje druge faze donjomiholjačke obilaznice, koja bi trebala biti završena za dvije godine. Industijska zona važna je karika gospodarskog razvoja kraja, rekao je Kovač, navodeći da u toj zoni radi 700 ljudi, te da ima 35 poslovnih subjekata.

Predsjednik je obišao dvije uspješne donjomiholjačke tvrtke Altrad Limex i Kanaan, obećavši kako će se angažirati da se ne ostvare najave tvrtke Kanaan da će dio proizvodnje povući u druge zemlje. Riječ je gospodarenju državnim poljoprivrednim zemljištem i osiguravanju sirovine za poslovanje, pa treba vidjeti kako se Zakon o poljoprivrednom zemljištu može doraditi da ne bude razvojna kočnica, rekao je Josipović.

Dodao je kako donjomiholjački kraj ima brojne mogućnosti za razvoj, te da i država treba pomoći i u navodnjavanju i rješavanju problematike poljoprivrednog zemljišta. Asortiman tvrtke Kanaan, vodećeg proizvođača snack proizvoda u Hrvatskoj, čini više od 20 vrsta snack proizvoda, među kojima je najpoznatiji čips. Početkom 2009. godine tvrtka je s dugogodišnjim inozemnim partnerom iz Makedonije otvorila pogon za proizvodnju snack proizvoda kao skladišno-distribucijski centar u Skopju. Tvrtka Altrad Limex nastala je nakon što je francuska grupacija Altrad 2010. godin preuzela posrnuli donjomiholjački Limex, do tada poznat po proizvodnji bicikala. Danas ta tvrka proizvodi mješalice i Predsjednik Josipović posjetio je i općinu Magadenovac, a večeras će u Šljivoševcima prisustvovati otvaranju 11. smotre folklora . (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter