Jesu li Banski dvori zaista zaboravili Istru?

Gari Cappelli bio je u Labinu, Rapcu i Rovinju (Ronald GORŠIĆ/CROPIX)
Gari Cappelli bio je u Labinu, Rapcu i Rovinju (Ronald GORŠIĆ/CROPIX)

Zanemaruje li Vlada Andreja Plenkovića, nakon četiri i po mjeseca boravka u Banskim dvorima, Istarsku županiju? Analiziraju li se službeni posjeti ministara Istri, vidjet ćemo kako su svega tri recentna ministra posjetila Istru, s time da je Gari Cappelli, ministar turizma, u službeni posjet stigao dva puta u veljači. Uz Cappellija, u Istru je lani prispjela Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova, te nedavno i ministar mora i prometa Oleg Butković. Premijer Andrej Plenković i potpredsjednici Vlade nisu još stigli do Istarske županije.

U političkim krugovima na različite načine procjenjuje se pažnju koju izvršna vlast posvećuje Istri i njezinim problemima.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić naglašava kako "posjeti ministara nisu neki poseban kriterij, ali mogu biti indikator odnosa prema sredini."

Centralizirani ustroj

- Istra je zakinuta već samim centraliziranim ustrojem države koji našu regiju košta najmanje milijardu kuna godišnje. To se odnosi na sve vlade jednako, pa tako i na ovu koja ne pokazuje nikakvu volju da zaista krene u decentralizaciju zemlje. Štoviše, sve mjere koju su do sad donijeli dodatno centraliziraju državu, komentira Boris Miletić uz tvrdnju kako je "dobra stvar što je Vlada prihvatila ključne projekte za koje se IDS godinama bori jer smo bili dovoljno glasni. S druge strane, najrazvijenija regija u zemlji u proračunu je svedena na tek tri stavke – Ipsilon, bolnicu i sveučilište."

- Istra iz dana u dan pokazuje što može. U 27 godina stvorili smo regiju koja je uzor ostatku države i to prije svega zahvaljujući vrijednim ljudima Istre i regionalnom ulaganju. Država je u tome, na žalost, imala vrlo malu ulogu. Usudio bih se čak reći da smo izgradili uspješnu regiju državi usprkos i to se neće promijeniti dok država ne shvati da ulaganjem u Istru ulaže u pogonsku snagu cijelog hrvatskog gospodarstva, zaključio je Miletić.

Potpredsjednik SDP-a i saborski zastupnik iz Pule Peđa Grbin naglašava kako je "sadašnja Vlada Republike Hrvatske, uključujući sve njezine ministre, te vladajuća većina, iskazali svoj stav prema Istri prilikom donošenja državnog proračuna."

- Njihovo prešetavanje Istrom, nakon što su odbijeni svi projekti koji su predloženi iz Istre, dvolično je. Što se mene tiče, ne moraju ni dolaziti, prigovara Grbin, dok o posjetima ministra turizma kaže: "Gari Cappelli mogao bi, kad već dolazi u Istru, objasniti ugostiteljima kako se zalagao za njihove interese."

Više dolazaka ministara iz Zagreba očekuje saborski zastupnik Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, ali tek kad krene ljetna turistička sezona.

- Vladi i ministrima Istra nije pretjerano zanimljiva jer bi mogli ponešto naučiti, dobiti ideje i prijedloge, pa bi morali nešto i raditi. Ali, mislim da će se posjeti Istri intenzivirati u vrijeme ljetne sezone, filmskog festivala i teniskog turnira u Umagu. Sada je pomalo mrtva sezona, pa im je to olakotna okolnost što ne dolaze, objašnjava Hrelja.

Hrelja napominje kako je "najviše posjeta ministara zabilježeno u 'dolini ministara' gdje se oni osjećaju najbolje," misleći pritom na neretvansku dolinu iz koje potiču Mostovi političari.

Nakon formiranja recentne Vlade 20. listopada 2017. godine, Istru je u prosincu posjetila ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, te je potpisala ugovore sa sveučilištem Jurja Dobrile, gradom Pazinom i općinom Svetvinčenat o dodjeli sredstava iz europskih fondova. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter