Jandroković: Imamo 79 potpisa za smjenu Petrova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izjavio je u petak u Saboru da je HDZ skupio 79 potpisa za smjenu predsjednika Sabora Bože Petrova i da on  više nema legitimitet za tu poziciju. 

Potpise za smjenu Petrova, kako je kazao, dali su zastupnici HDZ-a, nacionalnih manjina, Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića, Reformisti te zastupnici koji dolaze iz IDS-a i HNS-a. 

"Skupili smo 79 potpisa za traženje da se izglasa nepovjerenje predsjedniku Sabora. Dakle smatramo da su se stekli uvjeti da Božo Petrov više ne bude predsjednik Hrvatskog sabora. Izgubio je legitimitet i više nema potporu natpolovične većine saborskih zastupnika i očekuje da će to akceptirati i u skladu s tim se i ponašati", izjavio je Jandroković koji nije međutim želio otkriti koliko je HDZ skupio potpisa za njegovo imenovanje predsjednikom Sabora. 

Na upit kada očekuje da će se ta točka naći na dnevnom redu Sabora, Jandroković je rekao kako očekuju od Petrova da će uvažiti činjenicu da više nema potporu i  sukladno tome ponašati. 

"Kada netko izgubi potporu natpolovičnog broja saborskih zastupnika isti moment on gubi demokratski legitimitet. To se u ovom trenutku dogodilo i to bi Petrov trebao uvažiti", poručio je Jandroković. 

Po mišljenju HDZ-a, to bi trebala biti prva točka dnevnog reda. "Vidjet ćemo kako će Petrov postupiti", rekao je. 

Na upit novinara računa li na iste potpise kod formiranja nove parlamentarne većine, Jandroković je rekao da se o tome još razgovara. 

Što se tiče saborske rasprava o ministru financija Zdravku Mariću, Jandroković ističe da se ta točka mora raspraviti. "Kako ne bi bilo zabune da mi želimo izbjeći raspravu o Mariću, ne želimo. Ta rasprava će se dogoditi i to proizlazi iz poslovnika... ali se Petrov više ne može ponašati kao suvereni predsjednik Hrvatskog sabora", kazao je Jandroković, dodavši da HDZ želi raščistiti podvalu da postoji neka tajna veza između Agrokora i premijera Andreja Plenkovića ili ministrice Martine Dalić. 

"Očekujemo od Petrova da se ponaša u skladu s demokratskim standardima, a ne onako kako se ponašaju njegovi bivši ministri", istaknuo je Jandroković. 

(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter