Jakovčić: Židanove usporedbe posve su smiješne

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Eurozastupnik Ivan Jakovčić reagirao je na recentne izjave slovenskog ministra poljoprivrede Dejana Židana, koji je javno ustvrdio kako će teran ostati slovensko vino te da Hrvatska nije u prilici proglasiti istarski teran autohtonom vinskom sortom.

Jakovčić je, u pomalo neformalnom pismu Philu Hoganu, povjereniku za poljoprivredu u Europskoj komisiji, opovrgnuo navode slovenske strane o teranu.

"Obraćam Vam se kao priznati europski vinski sommelier, a očekujem da će me belgijska pivska zajednica uskoro priznati kao pivskog sommeliera," započeo je Jakovčić svoje otvoreno pismo te nastavio: "U naše razgovore, koje smo u više navrata vodili o problemu priznanja terana kao vina koje se već stoljećima proizvodi u Hrvatskoj, Sloveniji i u Italiji, slovenski ministar poljoprivrede Židan nedavno je unio potpuno novu dimenziju. Naime, ministar Židan je slovensku javnost upoznao s činjenicom da je problem terana Vama objasnio usporedivši vino teran s pivom Guinness. Ministar Židan je rekao 'da se Vi, kao Irac, bolje razumijete u pivo nego u vino', te je dodao usporedbu s teranom 'kao situacijom kad bi neki Slovenac kupio ječam u Irskoj, a onda taj ječam u Sloveniji preradio u pivo i to proglasio izvornim pivom Guinness'".

"Ta izjava je vrlo smiješna i mene brine što je takvu izjavu dao ministar poljoprivrede jedne europske vlade. U toj izjavi ima mnogo pogrešaka, ali ja ističem samo jednu: poznato je da se pivo ne proizvodi samo od ječma. Upravo Guinness ima vrhunsku kvalitetu zbog visokokvalitetne vode koja se koristi u njegovoj proizvodnji", objašnjava eurozastupnik Jakovčić, pa kaže: "Teran se kao vino proizvodi u Istri i na Krasu, a to su područja koja danas pripadaju Republici Hrvatskoj, Republici Sloveniji i Talijanskoj Republici. Lako je dokazati da se teran stoljećima proizvodio i u današnjem hrvatskom dijelu Istre te da su u teranu uživali mnogobrojni ljubitelji istarskih vina."

"Usporedba koju je slovenski ministar Židan napravio, usporedivši ječam s grožđem, nije samo smiješna, već je potpuno apsurdna. Teran se u Istri danas uzgaja u vinogradima koji se nalaze vrlo blizu podruma u kojima se teran pretvara u vrhunsko vino. Dakle, usporedba o seljenju grožđa na druga područja, ili čak u druge države, zaista je apsurdna," podvlači Jakovčić u svom pismu povjereniku Philu Hoganu.

"Želim još jednom potvrditi i naglasiti da mojom inicijativom ni na koji način ne želim umanjiti temeljni interes i pravo slovenske strane na korištenje imena teran. Hrvatska, Slovenija i Italija imaju pravo na korištenje imena teran kao izvornog vina koje se proizvodi u sve tri europske zemlje. Koristim ovu prigodu kako bih još jednom ponovio prijedlog da Europska komisija oformi zajedničku stručnu radnu skupinu koja bi odgovorila na samo jedno bitno pitanje: je li istina da se vino teran stoljećima proizvodi i u hrvatskom dijelu Istre ili to nije istina", poručio je Ivan Jakovčić u pismu europskom povjereniku za poljoprivredu. (D. GRAKALIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter