Jakovčić: Pokušaj destabiliziranja Istre

Već 20 godina građana podržavaju IDS, kazao je Jakovčić (M. MIJOŠEK)
Već 20 godina građana podržavaju IDS, kazao je Jakovčić (M. MIJOŠEK)

Istarski župan i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić na brojna se traženja novinara za komentarom situacije u istarskom i pulskom SDP-u obratio novinarima izjavom u sjedištu Istarske županije, kako je istaknuo, namjerno baš na tom mjestu.

"Smjena čelnika pulskog i istarskog SDP-a je nešto što nije samo unutarstranački problem jer smijenjeni su ljudi koji obnašaju visoke dužnosti u tijelima Županije i Grada Pule. Ovo je prvorazredno pitanje i pokušaj destabiliziranja Istre. Međutim, poručujem svima i jamčim stabilnost i sigurnost svim građanima Istre, koji su od sinoć iskazali veliku zabrinutost novonastalom situacijom. Vijećnici IDS-a u izvršnim vlastima, a vjerujem i naših koalicijskih partnera iz SDP-a i HNS-a, jamče da nikakvim pritiscima neće popustiti", rekao je u uvodu Jakovčić.

Istarski župan pojasnio je da su svakodnevno izloženi velikim pritiscima na temu izgradnje termoelektrane Plomin 3 koju, kako je ponovno naglasio, Istra želi isključivo na plin. Ponovio je zaključke sa posljednje sjednice županijske Skupštine, gdje je jednoglasno izglasano protivljenje izgradnji termoelektrane na ugljen.

"Očito su takvi zaključci razbjesnili vodstvo SDP-a. Žao mi je što je tome tako jer bi trebali poštivati volju i mišljenje većine istarskih političara i građana koji su odlučni da plominska termoelektrana bude na plin. Mi ćemo i dalje definitivno biti odlučni u obrani takvih zaključaka", poručio je Jakovčić i tek onda krenuo u pravi "napad".

"Ova smjena dokaz je, u stvari, koliko je za Istru važno postojanje snažne i autentične istarske političke opcije. Više od dvadeset godina građani podržavaju IDS, jer su svjesni da bi istarski poluotok bez IDS-a bio igračka u rukama zagrebačke političke elite koje god boje ona bila. Vrh SDP-a provodi novu politiku prema Istri, ali građani, neovisno kojih političkih uvjerenja bili, neće podržati takvu politiku. IDS je spreman zaštiti Istru od toga", zaključio je Jakovčić.

To su unutarstranačke stvari

- Nikakvu službenu odluku još uvijek nisam dobio ni vidio pa ni danas neću dati komentar. Danas uopće nikome neću dati izjavu na ovu temu. Uostalom, ovo je unutarstranačko pitanje i tek kada budem spreman dati ću izjavu za javnost, ponovno nam je poručio Dino Kozlevac, dojučerašnji predsjednik istarskog SDP-a kojeg je središnjica Socijaldemokrata Hrvatske smijenile s te pozicije i za povjerenicu imenovala fažansku načelnicu Adu Damjanac.

- Iz središnjice stranke upućeno je priopćenje u kojem je sve objašnjeno, odluka o raspuštanju donesena je zbog u odluci navedenih unutarstranačkih razloga, a ne odnosa bilo s kim izvan stranke. Dakle, zbog neaktivnosti, kratko je komentirao odluku središnjice SDP Peđa Grbin, pulski vijećnik i saborski zastupnik, koji figurira kao protukandidat Borisu Miletiću na izborima za gradonačelnika Pule, što je u javnost emitirao Zoran Milanović, predsjednik SDP-a i premijer Vlade RH.

Kada je prije deset dana potpisan pulski sporazum o predizbornoj koaliciji pulskog IDS-a i SDP-a, što je bilo suprotno razmišljanjima Milanovića i središnjice SDP s Iblerovog trga, Grbin je za naš list izjavio da je postignut veoma povoljan sporazum za SDP-e, bolji i od dosadašnjeg.

- Odluka o raspuštanju pulskog ogranka u ovom trenutku nema nikakvog utjecaja na potpisani sporazum o koaliranju s IDS-om, rekao nam je Grbin, koji je opovrgnuo glasine da je, poput Damjanac za istarski poluotok, imenovan za pulskog povjerenika SDP-a do novog izbora predsjednika pulskog ogranka stranke na kojem će vrijediti pravilo "jedan član - jedan glas" te Konvencije pulskog ogranka na kojem će se birati novo predsjedništvo pulskog SDP-a.

Martinčić: Iznova ću se kandidirati

- Još uvijek nemam odluku središnjice, ali sam je pročitao na internetskoj stranici stranke, rekao nam je Denis Martinčić, smijenjeni predsjednik pulskog ogranka SDP-a.

- Predsjedništvo stranke ima potpuno pravo donositi ovakve odluke, ali obrazloženje o političkoj pasivnosti je nemjerljivo. Što to znači biti pasivan ili aktivan kada u Puli kroz dva protekla mandata sudjelujemo u obnašanju vlasti i naši članovi su na niz važnih funkcija, od predsjednika Gradskog vijeća, dogradonačelnice, direktora javnih poduzeća, pa donedavno i pročelnika financija, praktički drugog čovjeka grada. Ukoliko je uistinu razlog politička pasivnost onda bi u Hrvatskoj mnoge organizacije trebalo raspustiti, komentirao je Martinčić.

Dojučerašnji predsjednik pulskog SDP-a ponovio je da lokalni ogranci prema Statutu stranke imaju autonomiju u odlučivanju o predizbornim koalicija, te su odluku trebali donijeti do kraja listopada.

- U odluci o koaliranju s IDS-om na sljedećim izborima nismo ništa prekršili bez obzira što se to ne slaže s razmišljanjem predsjednika stranke. Odluku smo donijeli jer smatramo da radimo u interesu građana i političkoj stabilnosti u Puli, ali i Istri. Smatramo da nema potrebe mijenjati nešto što se pokazalo uspješnim posljednjih osam godina. To ne može biti razlog da se pulski ogranak raspusti. Pogotovo ne nakon što sam kao njegov predsjednik, ali i čitavo predsjedništvo ogranka, izabrano prema pravilu "jedan član - jedan glas". SDP se ponosi što je uveo takva demokratska pravila, a mi smo svi upravo odabrani prema tom principu da bi predsjedništvo stranke to ukinulo, što je neshvatljivo, smatra Martinčić.

On je opovrgnuo da razmišlja o prelasku u IDS koji ga je, navodno, uzeo pod zaštitu.

- Uopće ne razmišljam o tome, već sam i dalje član SDP-a te ću se iznova kandidirati za predsjednika pulskog ogranka SDP-a. Ukoliko budem izabran nadam se da će središnjica potvrditi tu odluku. Za jednu političku stranku bitno je da poštuje odredbe svog Statuta, a ako predsjedništvo SDP-a želi odlučivati u ime lokalnih organizacija onda bi trebalo promijeniti Statut. Ne može se govoriti jedno, a raditi drugo. To se u jednoj demokratskoj stranci kakvom se SDP predstavlja ne smije događati. Ovim je učinjena velika šteta SDP-u na lokalnoj razini, ali i razini cijele Hrvatske, zaključio je Martinčić. (Goran ROJNIĆ)

Kajin: Puklo je između Milanovića i Jakovčića

- Ovim raspuštanjem organizacija u Puli i na razini županije šef SDP-a Zoran Milanović nije učinio ništa loše za Pulu ili za Istru. On je jednostavno poručio da na vlasti nije HDZ te da ne pristaje na nagodbenjaštvo, komentirao je aktualne događaje na relaciji SDP - IDS saborski zastupnik Damir Kajin.

Komentirajući navode da je Jakovčić kažnjen zbog Plomina, Kajin je istaknuo da je Plomin na ugljen zlo za Istru.

- Plomin na ugljen treba Vladi, možda je to dobro za Hrvatsku, ali to je zlo za građane Labinšćine. Istra nije protiv termoelektrane, već protiv energenta. Sve je puklo između Milanovića i Jakovčića, a ne između SDP-a i IDS-a. U onom trenutku kada je Jakovčić povukao danu riječ Milanoviću i Čačiću u Labinu, odlučeno je da takva stajališta ne mogu proći. (C. B. G.)

Dragovan: Pulski i županijski SDP bio je pasivan

- Razlozi za raspuštanje organizacija SDP-a u Istri je njihova pasivnost, naglašava Igor Dragovan, glavni tajnik SDP-a, s kojim smo razgovarali o odlukama zagrebačke stranačke središnjice. Dragovan nije detaljnije objasnio što vrh stranke smatra "pasivnošću", s obzirom na to da su gotovo osam godina u izvršnoj vlasti u Puli i županiji, nego je rekao: "To je odluka predsjedništva. Ambicije stranke u Istri veće su od pozicije u kojoj se nalazimo, i to je znak pasivnosti."

- Prvo treba konsolidirati stranačke organizacije u Puli i Istri. Treba izabrati novo vodstvo i pripremiti se za lokalne izbore. Još je rano govoriti o kandidatima, najavio je.

Na pitanje je li došao kraj koaliciji s IDS-om u Puli i županiji, glavni tajnik SDP je rekao: "U ovom trenutku ne možemo vezati lokalnu koaliciju i odluku predsjedništva. Kad se izabere novo rukovodstvo u Puli i Istri, donijet će se odluke o koalicijama. Postoje statutarni rokovi u kojima ćemo izabrati rukovodstvo, u Puli je to 60 dana, u županiji nešto duže. Zadaća povjerenika je da pripreme izbor novog rukovodstva".

Glavni tajnik SDP kaže da nije čuo nikakve reakcije s terena na odluku predsjedništva svoje stranke te da nema posebnu poruku za istarsku javnost. (D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter