Jadransko-jonska autocesta interes je nekoliko država

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović izjavio je u ponedjeljak u Cavtatu da je jadransko-jonska autocesta interes nekolicine država i da je to važan projekt za Hrvatsku.

"Projekt jadransko-jonske autoceste zajednički je interes svih četiriju država koji još uvijek nije ostvaren, a važan je i za Hrvatsku kao jedan kontinuitet pravca koji povezuje ovu regiju i za Crnu Goru i za Albaniju, i za BiH, ali i za Kosovo", kazao je Milanović po završetku radnog sastanka s predsjednicima vlada Bosne i Hercegovine, Albanije i Crne Gore Vjekoslavom Bevandom, Edijem Ramom Milom Đukanovićem.

Sastanak na kojemu se razgovaralo o suradnji i mogućim zajedničkim projektima održan je uoči konferencije o jugoistočnoj Europi koju u Berlinu u četvrtak organizira njemačka kancelarka Angela Merkel.

Milanović je komentirajući najavljenu monetizaciju hrvatskih autocesta kazao je kako je ona posljedica toga da su autoceste pune tri ili četiri mjeseca godišnje, a ostatak godine su prazne.

"Nas ima samo 4,3 milijuna, a ne 12 milijuna, odnosno nema nas dovoljno da bismo autoceste cijelu godinu eksploatirali", kazao je Milanović.

Prema riječima predsjednika crnogorske vlade Mila Đukanovića, na sastancima poput ovoga može se zajednički vidjeti kako nadomjestiti zaostajanje za drugim dijelovima Europe. Đukanović smatra da je jadransko-jonska autocesta važan koridor za razvitak svih zemalja u susjedstvu.

Predsjednik vijeća ministara Vjekoslav Bevanda izjavio je nakon susreta kako je svrha sastanka bila pripomoći da se utvrde stajališta i prioriteti prije odlaska na sastanak u Njemačku. Nada se da će jadransko-jonska autocesta pridonijeti razvitku infrastrukture BiH, njezinu gospodarstvu i međunarodnom povezivanju.

Izgradnja autocesta za predsjednika albanske vlade Edija Ramu znači bolju budućnost za cijelu jugoistočnu Europu.

Njemačka kancelarka Merkel upozorila je uoči sastanka s predstavnicima zemalja jugoistočne Europe, što će se u četvrtak održati u Berlinu, da europska perspektiva, šansa priključenja Europskoj uniji, potiče na zajedništvo i na razvoj tih zemalja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter