Istrani među dobitnicima nagrade "Ponos Hrvatske"

Valamar djeci s kontinenta omogućava besplatno  ljetovanje u Istri (M. MIJOŠEK)
Valamar djeci s kontinenta omogućava besplatno ljetovanje u Istri (M. MIJOŠEK)

Među dobitnicima nagrada "Ponos Hrvatske" za 2016. godinu koja je svečano dodijeljena u petak navečer u Zagrebu bilo je i nekoliko Istrana. To su Porečan Marijan Babić s kćerkom Anabel i njezinim prijateljem Arijanom Jozićem koji su isplovili u porečki akvatorij tijekom oluje i spasili češkog jedriličara od sigurne smrti. Ivan Jagustin iz Vodnjana usprkos velikim zdravstvenim problemima trči maratone prkoseći invaliditetu i zdravstvenim nedaćama. 

Davor Šverko iz Labina dobio je nagradu za pokretanje humanitarne akcije "Svi za Vinež" za pomoć sugrađanima za obnovu i opremanje opožarene kuće, a među dobitnicima je i porečka tvrtka Valamar Riviera koja već godinama omogućava besplatno ljetovanje za tisuću djece slabijeg imovinskog stanje te s posebnim potrebama u njihovim objektima u Istri te diljem Jadranske obale. 

Širiti sportski duh

Jagustin nam je jučer izjavio kako je jako zadovoljan nagradom, time da je na dodjeli u Zagrebu upoznao puno sličnih ljudi, a kako mu je posebno drago što su u Istru stigle čak tri nagrade "Ponos Hrvatske" pa je naša županija najtrofejnija u Hrvatskoj. 

- Unatoč bolesti i svim poteškoćama koje ona donosi, poput trenutno kemoterapije koju prolazim, ja nikada neću odustati među ljudima širiti sportski duh i pozitivu, podsjećati ih na to da nikada ne smiju odustati, kazao nam je jučer Jagustin dodajući kako se "neće predati ma koliko mu bude teško" jer njegova snaga ibvolja pokazuju pravi put drugima. 

Nagradu koju je dobio posvetio je svim hrvatskim braniteljima, invalidima Domovinskog rata i poginulima, ali i svim teškim bolesnicima, zahvaljujući se pritom KBC-u Rebro, posebno Onkološkom odjelu i primarijusu Hercegu i njegovom timu, pulskoj Općoj bolnici, Gradu Vodnjanu koji mu je donirao sportsku opremu te svim ljudima koji su ga tijekom godina podržavali. 

Inače, Jagustin je, u 35 godina bavljenja trčanjem, istrčao sto "velikih" i 50 "malih maratona", a odustao od trčanje nije ni kada se teško razbolio. Već tradicionalno trči na važne obljetnice i državne praznike, a u slobodno se vrijeme bavi i humanitarnim radom te razgovorom, svojim iskustvom i motivacijom pomaže drugim onkološkim bolesnicima. 

Porečan Marijan Babić koji je već primao priznanje za spas češkog jedriličara jako je ponosan i na ovu nagradu. 

- Ponosan sam. Najviše sam ponosan zbog djece, ali i čovjek se osjeća ispunjenim kada drugome pomogne, pogotovo ako se taj našao u teškoj situaciji, kazao je. U trenutku kada je unesrećenom nautičaru bila potreba pomoć Babić je s djecom bez razmišljanja pritekao u pomoć. 

Samo adrenalin radi

- Tada niša ne razmišljaš, samo adrenalin radi. Kada bi se ne daj Bože ponovo našao u istoj situaciji jednako bi postupio, jer pomaganje drugome, pogotovo, ako je ovaj u velikoj pogibelji najveća je ljudska vrednota, zaključio je Babić. 

Labinjanu Davoru Šverku primanje nagrade bio je događaj kojeg ću zauvijek pamtiti. 

- Nagrada mi puno znači, no najveća mi je nagrada što sam nekome pomogao, i mislim da je to obaveza svakog čovjeka. Volim pomagati, kad mogu novčano ili doniram potrepštine. U ovom slučaju imao sam potrebu organizirati akciju. Dan nakon požara otišao sam na mjesto požara. Po prvi sam se put susreo sa stanarima koji su u jednoj noći ostali bez krova nad glavom. Pokušao sam se zamisliti na njihovom mjestu i odlučio pokrenuti humanitarnu akciju, veli Davor. 

Pomogli i iseljenici

Rekao nam je kako je stupio u kontakt s iseljenicima u Americi koji su se preko klubova Rudar i Istra iz New Yorka također uključili u prikupljanje novčanih sredstava za stanare koji su ostali bez svojih domova. 

- Moram pohvaliti i spomenuti i sve ostale koji su pomagali u akciji, a da je ja nisam pokrenuo, zasigurno bi to učinio netko drugi. Bez pomoći svih uključenih u akciju, ipak od nje ne bi bilo ništa, stoga hvala svima, još jednom, rekao nam je Šverko. 

Akcijom "Svi za Vinež" prikupljeno je 345 tisuća kuna, a sredstva su utrošena na obnovu opožarenih stanova. 

Nagradu "Ponos Hrvatske" ustanovio je 2005. godine dnevni list 24sata, a njeni su dobitnici obični ljudi, heroji su iz susjedstva, skromni ljudi uvjereni da bi na njihovom mjestu svatko reagirao jednako. Spasiti ljudski život ne mareći za sebe, pomoći nepoznatom čovjeku u nevolji, biti pošten ondje gdje to nitko ne očekuje ili cijeli život posvetiti pomaganju drugima - sve su to marljivo činili i svake godine čine dobitnici ove prestižne nagrade. 

Među dobitnicima je i tvrtka Valamar Riviera koja je omogućila besplatno ljetovanje za tisuću djece. (Pišu Mirjan RIMANIĆ, Borka PETROVIĆ i Adriano ŠĆULAC) 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter