Istra će ostati svoja, bez obzira u koju formalnu strukturu bude smještena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

O kandidatima za lokalne izbore u Istri odlučuju isključivo u istarskom SDP-u, poručuje Davor Bernardić, predsjednik Socijaldemokratske partije kojem će svibanjski izlazak na birališta biti prvi veliki posao na čelu najveće opozicijske stranke. Bernardić dobro poznaje stanje u SDP-u Istre, te kaže da su u županijskog organizaciji prevladali podjele. "Podjele su rezultat pristupa politici po krilatici ,zavadi pa vladaj' koja na kraju dovede do rušenja. Rušiti je lako, ali ponovno izgraditi je puno teži i dugotrajniji proces. Novo vodstvo SDP-a odlučilo se upravo za to".

- Što nudite građanima i biračima, ne samo u Istri?

- Gradimo stranku koja će imati snage mijenjati Hrvatsku u bolje i pravednije društvo, ali to ne možemo sami. Samo zajedno sa svim onima koji dijele naš sustav vrijednosti možemo građanima ponuditi drugačiji, bolji model vladanja. Pristupamo otvorena srca; svako mjesto u Istri nam je bitno, a svaki pošten čovjek dobrodošao. Odluke o konkretnim imenima prepuštamo lokalnim organizacijama, jer je to njihova zadaća i odgovornost. Ljudi izgovore teške riječi pa ih zaborave. Nesuglasice su prolazne, ali rad za izgradnju dobrog društva ne smije biti.

- Kažete da kandidate za lokalne izbore birate na terenu. Ima li stranačka centrala u Zagrebu ipak ključnu savjetodavnu ulogu u tom procesu?

- Ključnu odluku imaju lokalne organizacije. One preuzimaju odgovornost, bore se za povjerenje građana i na kraju preuzimaju zasluge za svoje uspjehe. Središnjica stranke stoji na raspolaganju za pomoć ili savjet svim lokalnim organizacijama jednako, ali nikome ne nameće stavove ili odluke. To se osobito odnosi na imena kandidata, jer se takav pristup u prošlosti pokazao pogrešnim. Ja tako nešto neću nikada raditi, jer osobito cijenim lokalnu politiku. U manjim sredinama su političari koji se ne boje otići na teren i koji se svakodnevno trude poboljšati kvalitetu života svojih sugrađana.

Moramo graditi bolje društvo, ali se pokazalo da to teško ide najavama velikih nacionalnih reformi. Bolje društvo se gradi isključivo malim, lokalnim promjenama. Istra će tako biti ukupno bolja ako svako njezino mjesto napravi malu promjenu. Isto vrijedi i za ostatak zemlje.

- SDP će za istarskog župana kandidirati Marina Baldinija, bivšeg europarlamentarca. Hoćete li dobiti podršku drugih stranaka, HNS-a i HSU-a, možda HSS-a, s kojim najavljujete politički savez za svibanjske izbore?

- Marino Baldini je upravo tip političara koji malim koracima mijenja društvo na bolje. Uspješno je vodio općinu Vižinada, što ga je kasnije dovelo sve do Europskog parlamenta. I u Bruxellesu se istaknuo svojim radom, pritom nikad nije zaboravio svoju Istru. Kao europarlamentarac je imao ured u Puli te je uvijek primao sve građane, bez obzira na njihove stranačke boje. To članovi i simpatizeri drugih stranaka pamte. HSU ga je već podržao, a vjerujem da će to učiniti i drugi. Riječ je o marljivom i skromnom čovjeku koji je otvoren prema svima i jedinoj pravoj alternativi u županiji.

- U Puli je kandidat za gradonačelnika nestranački Maurizio Licul. Zar SDP nije imao svog Puljana za tu kandidaturu? Ili se ponavlja izborna shema iz Umaga, kada je nezavisni Vili Bassanese pobijedio IDS i potom se učlanio u SDP?

- SDP na ovim izborima šalje poruku okupljanja jer samo zajedno, kao ujedinjena opozicija, možemo omogućiti ono što građani Pule žele - stvarne promjene. Maurizio je osoba koja može predvoditi tu promjenu. Dugo je u Gradskom vijeću, doktor je znanosti i veliki stručnjak u svom području. Već se istaknuo društvenim aktivizmom i branio je interese Puljana. Siguran sam da će to raditi i kao budući gradonačelnik.

- Hoćete li surađivati s Istarskim demokratima, ili njihovim bivšim liderom Damirom Kajinom, koji želi postati gradonačelnik Buzeta?

- Ponavljam, isključivo lokalne organizacije imenuju kandidate za gradonačelnike i njih morate pitate o konkretnim imenima. Ono što mogu reći je da u Buzetu vidimo potencijal za dobar rezultat. Vjerujem da ćemo istaknuti dobrog kandidata te da će ga građani prepoznati kao jedinu alternativu. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter