Istarski vinari će moći proizvoditi i prodavati teran

Ovo rješenje neće kolidirati sa slovenskom zaštićenom oznakom "teran" za vino sa slovenskog Krasa (D. ŠTIFANIĆ)
Ovo rješenje neće kolidirati sa slovenskom zaštićenom oznakom "teran" za vino sa slovenskog Krasa (D. ŠTIFANIĆ)

Žaleći što Hrvatska i Slovenija ni u dvije godine nisu postigle zajedničko rješenje spora oko imena teran, čije je ime i geografsko porijeklo zaštitila Slovenija, Europska komisija smatra da Hrvatskoj pod određenim uvjetima treba dopustiti korištenje imena teran, objavila je jučer Slovenska tiskovna agencija pozivajući se na izvore pri Europskoj komisiji. Pokretanje procesa odobravanja te iznimke očekuje u siječnju sljedeće godine.

Slovenija je još 2000. zaštitila kraški teran kao autohtoni slovenski proizvod, a ulaskom u EU zaštitu za teran prenijela je u europski sustav zaštite autohtonih proizvoda, zbog čega je teran hrvatskih proizvođača, osim starih zaliha, ulaskom Hrvatske u EU protjeran s polica europskih trgovina.

Odbijali kompromisno rješenje

Slovenija se temeljem činjenice da je ishodovala zaštitu imena i geografskog porijekla terana poziva na činjenicu da je teran prije nekoliko godina zaštićen kao slovensko vino koje se proizvodi na slovenskom Krasu. A to pak znači da nitko drugi nema pravo proizvoditi i na europskom tržištu prodavati vino pod tim imenom.

Hrvatska je strana pak uvjeravala da je Slovenija geografskom oznakom podrijetla zapravo zaštitila sortu teran, što nije dopušteno. Slovenski teran, naime, proizvodi se od grožđa sorte refošk, a u Istri iz sorte teran.

Kako europska pravila dopuštaju iznimke u slučajevima kada se sorta grožđa podudara s imenom vina, Europska komisija predlaže da se Hrvatskoj dopusti korištenje imena teran, budući da se, prema navodima Komisije, tako u Hrvatskoj naziva sorta grožđa. Prema tom prijedlogu, hrvatski teran mogao bi se prodavati s oznakom "Hrvatska Istra", koja se odnosi na oko 300 hektara u Istri na kojima se proizvodi poznato vino.

Komisija, prema navodima slovenskih medija, predlaže i da u tom slučaju natpis "Hrvatska Istra" mora stajati na istoj, prednjoj strani boce, te da taj natpis ne bi smio biti manji od natpisa "teran".

Na sličan su način i sličnim iznimkama, kojih ima 50-tak, riješeni brojni drugi vinski sporovi u EU.

Prihvaćanje ove iznimke za teran predstavljat će još jednu veliku i važnu pravnu pobjedu Hrvatske u sporovima sa Slovenijom, koja je do samoga kraja tvrdoglavo odbijala pristati na bilo kakav kompromis i dopustiti istarskim vinarima korištenje imena teran. No, Slovenija ni sada ne odustaje, jer slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan čak najavljuje slovensku tužbu protiv Europske komisije u slučaju da hrvatska iznimka bude prihvaćena. (Davor ŠIŠOVIĆ i Denis ROMAC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter