Ipak nema egzodusa medicinskih sestara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Licencu koja im omogućuju rad u inozemstvu u proteklih godinu dana zatražile su 154 medicinske sestre, dok je dvostruko više sestara iz inozemstva u istom razdoblju pokušalo dobiti odobrenje za rad u Hrvatskoj. Jesu li sve medicinske sestre s licencom napustile Hrvatsku nije poznato, no činjenica je da je od ukupno 342 zahtjeva za priznavanje inozemne kvalifikacije medicinske sestre u Hrvatskoj odobreno samo njih 46 ili oko 15 posto. 

Dok sindikati upozoravaju da zbog loših uvjeta rada i niskih plaća medicinske sestre napuštaju Hrvatsku te pacijente neće imati tko liječiti, egzodusa zasad nema, kao ni navale medicinskih sestara »iz uvoza«. U Hrvatskoj komori medicinskih sestara (HKMS) tvrde kako su priče o manjku tog kadra prenapuhane, a u Hrvatskoj se danas školuje previše medicinskih sestara koje sustav ne može »progutati«. Na burzi rada, bez odrađenog pripravničkog staža, trenutačno je čak 3.500 medicinskih sestara čiji su izgledi da će se uskoro zaposliti u nekoj od hrvatskih bolnica prilično slabi. 

– Škole danas proizvode više nego zdravstveni sustav može apsorbirati. Postoje stroga pravila stažiranja, može se primiti određeni broj stažista na jednu medicinsku sestru i teško je očekivati da zdravstveni sustav u kratkom roku može primiti toliki broj sestara – upozorava Dragica Šimunec, predsjednica HKMS. 

Predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te strukovne komore dogovorili su na jučerašnjem sastanku da će se u bolnicama provesti novo, temeljito istraživanje potreba za pojedinim medicinskim strukama, kako bi se tome što prije prilagodile i upisne kvote za medicinska zanimanja. 

– Do kraja rujna znat ćemo rezultate istraživanja o stvarnim potrebama za medicinskim kadrom. Ne možemo stalno uspoređivati broj sestara i liječnika po bolničkom krevetu, jer krevet može biti prazan – objašnjava Šimunec, koja je uvjerena da su upisne kvote za medicinske sestre danas previsoke. 

U svakom slučaju, u HKMS-u ne očekuju da će Hrvatska ostati bez medicinskih sestara, jer ih Europska unija, ističe Šimunec, ne prima šakom i kapom. Većina medicinskih sestara sa završenom srednjom školom danas odlazi u Njemačku, jer tamo mogu raditi u sustavu socijalne skrbi i bez licence. Takvih je, procjenjuje Šimunec, u prošlih godinu dana bilo bitno više od 154, koliko ih se javilo u HKMS. Od tog broja, u 83 slučaja radilo se o sestrama s visokim obrazovanjem, a ostalo su sestre sa srednjom stručnom spremom koje traže licencu da bi radile u zdravstvenom sustavu, a ne socijali. – Nažalost, nemamo povratnu informaciju o tome koliko se njih zaista zaposlilo u inozemstvu. Prema našim podacima, neovisno o stupnju obrazovanja, najviše medicinskih sestara posao traži u Njemačkoj, njih 74 od ukupnog broja, ili u prosjeku svaka druga sestra koja napušta Hrvatsku – kažu u Komori. (LJ. BRATONJA MARTINOVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter