Industrijska konoplja odmah, medicinska tek 2016.

Sjeme industrijske konoplje (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Sjeme industrijske konoplje (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Ministarstvo zdravlja uskoro u proceduru pušta izmjene Zakona o suzbijanju zlouporabe droga kojima će se omogućiti uzgoj konoplje u industrijske svrhe. Uzgoj i primjena indijske konoplje u medicinske svrhe, o čemu posebno Vargino povjerenstvo raspravlja već mjesecima, neće se regulirati ovim izmjenama zakona, što znači da do legalizacije medicinske marihuane neće doći u lipnju kako se najavljivalo, već tek pred kraj godine.

Potvrda Ministarstva

Promjenom zakona proizvođačima konoplje omogućit će se korištenje stabljike konoplje u industrijske svrhe, koja se sada uništava iako joj je koncentracija psihoaktivne tvari tetrahidrokanabinola manja od 0,2 posto. Stabljika industrijske konoplje može se koristiti kao sirovina u izradi više od 20.000 industrijskih proizvoda, od papira, odjeće i obuće, do građevnog materijala i biogoriva, pa proizvođači s nestrpljenjem očekuju zeleno svjetlo zakonodavca koje će im znatno povećati iskoristivost biljke i mogućnost njenog plasmana.

Kako su nam potvrdili u Ministarstvu zdravlja, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, koji je prošao javnu raspravu, nalazi se u završnoj fazi. »Zakonski prijedlog bio je upućen na mišljenja nadležnim tijelima koja su se očitovala i iznijela svoje prijedloge i primjedbe. Oni se nalaze na očitovanju kod Uprave za ambulantnu zdravstvenu zaštitu i zaštitu u zajednici – Sektor za lijekove i medicinske proizvode, koji će prihvaćene primjedbe ugraditi u zakonski prijedlog, nakon čega se zakonski prijedlog upućuje u zakonodavnu proceduru«, kažu u Ministarstvu zdravlja.

Dok će ova vijest obradovati proizvođače koji, čim zakon stupi na snagu, namjeravaju proširiti površine zasađene industrijskom konopljom i povećati zaradu, razočarat će teško oboljele pacijente koji se nadaju dostupnoj, provjerenoj i kvalitetnoj medicinskoj marihuani koju mogu dobiti na liječnički recept. Legalizacija medicinske marihuane trebala se prema najavi ministra Varge dogoditi početkom ljeta, kad povjerenstvo koje se bavi tim pitanjem završi s radom, a najkasnije u rujnu. Povjerenstvo za primjenu kanabinoida u medicinske svrhe jednoglasno je ministru preporučilo promjenu zakonske regulative, odnosno dopunu Zakona o suzbijanju zloporabe droga i premještanje kanabisa iz prve skupine droga prema konvenciji iz 1971. godine, čime bi se omogućilo izdavanje medicinske marihuane na recept. Iako je time dobio zeleno svjetlo za izmjenu zakona, Varga je najavio da će pričekati dok povjerenstvo u potpunosti dovrši posao koji je započelo.

Ni pacijenti, niti neki članovi povjerenstva za kanabis, nisu sretni ovakvim tajmingom jer je vrlo izgledno da će za legalizaciju medicinske marihuane ići zasebne izmjene Zakona o zloporabi droga, što će dodatno usporiti proces ulaska takvih proizvoda na hrvatsko tržište. Proizvođači marihuane za medicinske svrhe ili farmaceutske tvrtke koje ih zastupaju, tek nakon izmjene zakona mogu podnositi zahtjev za registraciju Agenciji za lijekove i medicinske proizvode. U slučaju da izmjene zakona budu kasnile, odobrenje regulatornih tijela moglo bi se protegnuti čak u 2016. godinu. (Ljerka BRATONJA MARTINOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter